Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затворени банки и capital controls по пътя към Grexit

16 Юни 2015 / 12:06:38  GRReporter
1419 прочитания

Шокиращ сценарий публикува в своето електронно издание най-големият германски национален всекидневник „Зюддойче Цайтунг“ (Süddeutsche Zeitung), позовавайки се на източници от Берлин и Брюксел.

Вестникът представя следващите стъпки в преговорите, които в момента са стигнали до задънена улица.

По-конкретно публикацията предвижда:

  • Позиция на изчакване до срещата на Еврогрупата в четвъртък
  • Ако не бъде постигнато споразумение, в петък ще се проведе извънредна среща на върха с цел намиране на политическо решение
  • В случай, че дори тогава не бъде намерена «златната среда», лидерите ще поискат от Гърция да гласува специален закон за капиталов контрол. Банките ще останат затворени за няколко дни, а щом отворят, въпросният закон трябва да влезе в сила.
  • Ако Гърция откаже, тогава ще бъде изолирана от финансовата система на Европа, което най-вероятно ще доведе до Grexit.

Според чужди медии, на въпрос за публикацията в „Зюддойче Цайтунг“ представител на германското правителство е отговорил, че не може да потвърди, че Европейският съюз планира да наложи capital controls.

Едновременно с това, както твърди Guardian, гръцки високопоставен източник е побързал да опровергае публикацията.

Удължаване до март, според добрия сценарий

Междувременно, според телевизия Mega, перспективата за удължаване на спасителната програма е представена от Берлин като „добрия сценарий“, след като преговорите са достигнали до критична точка.

Германското правителство смята, че е много трудно да се постигне решение по време на срещата на Еврогрупата, при това без споразумение на техническо равнище.

Следователно всички надежди се възлагат на срещата на върха, по време на която лидерите ще се опитат да постигнат политическо решение, като основното предложение е спасителната програма да бъде удължена до месец март, а новата програма в размер на 35 милиарда евро – до 2018.

 

 

 

Категории: Зюддойче Цайтунг публикация capital controls Grexit шокиращ сценарий
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus