Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Златен" хаос в плажните концесии

01 Април 2015 / 18:04:43  GRReporter
1111 прочитания

За мнозина съчетанието «шезлонг-чадър-плажно заведение» е достатъчна причина, за да избягват плажовете. За общините и държавата обаче, отдаването под наем на плажовете носи всяка година прилични приходи. Проблемът е, че, както всичко останало в страната, този пазар всяка година се организира в последния момент или дори след като вече е започнал туристическият сезон. Освен това контрол се осъществява рядко, обикновено след сигнал или някакъв инцидент. Тази година не прави изключение, като ресорните министерства са закъснели значително с издаването на необходимото решение. Ситуацията обаче се усложни още повече от решението на Отделение Е на Държавния съвет (Висшия административен съд на Гърция), с което бе обявена за противоконституционна процедурата, с която държавата преотстъпва на общините правото си за отдаване под наем.

Историята е следната: плажовете в цялата страна принадлежат на държавата, която решава във всеки конкретен случай какви дейности ще се извършват в тях (например пристанищни дейности) или дългогодишното им отдаване на концесия (например на някой хотел). Изключение представлява отдаването под наем на плажове за «обикновено ползване», т.е. с цел развлечение, с чадъри, шезлонги и други задължително временни обекти. Всяка година държавата преотстъпва на общините правото за разпореждане с плажовете въз основа на определени правила (запазване на общодостъпния им характер, минимални отстояния и т.н.). Общините от своя страна отдават на концесия плажовете на частни лица, като плащат на държавата 20% от приходите.

Тази година проблемът се състои в това, че издаването на съответното решение закъснява. «Трябваше да е излязло още през февруари!», негодува кметът на Лефкада Костас Дракондаидис. «Вече са постъпили десетки искания от различни хотели, кафетерии и други частни лица. Подписването на договорите обаче изисква процедура, за която е нужно време. Имало е години, когато наемателите са започвали да експлоатират плажа неофициално още през юни, а договорът бива подписан през август. И естествено, не може да се иска наем за периода преди подписването на договора. Следователно така се губят приходи и за държавата и за общините. Освен това закъснението често води до самонастаняване. Т.е. някои „каубои“ се настаняват на плажа и после върви ги гони».

Процедурата, с която държавата преотстъпва на общините правото си за отдаване под наем, има определени предимства, но при положение, че се придвижи навреме. След жалба на Атинската адвокатска колегия обаче Отделение Е на Държавния съвет прецени (Решение № 646/2015), че във връзка с процедурата съществуват сериозни проблеми. Според Висшия административен съд, с колективното отдаване на концесия на всички плажове «не се обезпечава защитата на крайбрежните екосистеми, които са застрашени от свръхексплоатацията, нито е запазено тяхното общо ползване». Поради важността на този въпрос, случаят бе прехвърлен на седемчленния състав на Отделение Е, с дата на заседанието 3 юни 2015.

Решението на Висшия административен съд отразява една реалност: недопустимото състояние на плажовете, особено в туристическите райони, дори в строго защитени зони. От друга страна контролът е от минимален до несъществуващ. «Ако попитате кой носи отговорност за контрола – общината, службата по кадастъра, пристанищните власти или полицията – никой няма да може да ви отговори», споделя кметът на Лефкада.

През 2013 финансовото министерство реши да определи за съвместно отговорни при концесиите местните служби по кадастъра. Причината бе увереността, че парите, които общините плащат на държавата са съвсем малко в сравнение с действителните им приходи, голяма част от които се вземат под масата. Така приходите наистина се увеличиха незабавно, но дейността на службите по кадастъра буквално бе парализирана. «Една служба с един или двама служители, отговаряща за 50 плажа или 10 острова, не е в състояние да извършва проверки. Нека не забравяме, че службите по кадастъра имат много други задължения, като очертаване границите на плажовете, отдаване под наем на публични сгради и т.н., при това с много малко персонал», разказва пред вестник „Катимерини“ ръководител в служба, намираща се на остров, който пожела да остане анонимен.

«И така, просто седим и гледаме какво става. Ако имаше пет екипа служители, които да обикалят през лятото островите и да проверяват концесиите на плажовете, държавата щеше да има многократно повече приходи, и състоянието на плажовете със сигурност щеше да бъде по-добро от днешния хаос».

 

 

Категории: плажни концесии проблеми приходи Държавен съвет на Гърция решение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus