Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златнозорци нападнаха депутат на митинг на понтийските гърци

06 Ноември 2015 / 12:11:47  GRReporter
665 прочитания

Депутатът от Нова демокрация Георгиос Кумуцакос бе нападнат и ударен по време на протестен митинг, който организираха дружествата на понтийските гърците на площад Синтагма пред гръцкия парламент в четвъртък вечерта. По този начин те изразиха недоволството си към изявленията на министъра на образованието Никос Филис, който в телевизионно интервю определи масовото изтребване на техните предци от движението на младотурците в Османската империя като „кърваво етническо прочистване”, а не като геноцид.

Депутатът стана жертва на нападението, когато при пристигането си на площада, за да участва в митинга се озова пред група хора, които започнаха да го замерят с бутилки вода, да викат „подай оставка” и „предател” и да се движат агресивно срещу него.

На видеоматериал от нападението се вижда ясно как млад на възраст мъж, облечен в анцуг и с шапка с козирка на глава удря Георгиос Кумуцакос по лицето с юмрук. В същото време втори мъж започва да го рита, а един трети се опитва да го преследва, като го дърпа за дрехите.

Веднага след нападението депутатът се насочва към отговорните за охраната на митинга полицаи и застава зад тях, но групата на нападателите не спира, а се опитва да скъса полицейския кордон и да удари отново Кумуцакос.

След това той влезе в сградата на парламента, където се намираше председателят на Общопонтийската федерация на Гърция, за да предаде манифест срещу изявленията на министъра на образованието. Той осъди нападението, което определи като „срамна картина” и подчерта, че нападателите не са свързани по никакъв начин с федерацията.

Атинската прокуратура нареди започването на спешно разследване за нападението срещу Георгиос Кумуцакос с цел да бъде установена самоличността на извършителите. Основният заподозрян е бивш кандидат за общински съветник в Атина от Златна зора. Според полицейски източници, които цитира вестник Катимерини, властите вече са успели да разпознаят както него, така и още един от членовете на групата екстремисти.

Междувременно  заместник-министърът за защита на гражданите Николаос Тоскас посочи, че тече разследване сред членове на Златна зора, като до момента полицията е заловила няколко заподозрени лица, но все още не са извършени арести. Според източници до момента в Централното полицейско управление на област Атика са отведени петима души и се разследва тяхното участие в нападението.

„Разследването се провежда сред членовете на Златна зора, понеже уликите сочат натам”, заяви Тоскас и допълни, че полицията разполага с ясни кадри от момента на побоя, които ще спомогнат за залавянето на извършителите. Той посочи, че арестуването им е въпрос на време. Източници от полицията твърдят, че уличените в участие в нападението, които са задържани от властите са осем души.

С коментар в профила си в социалната мрежа Twitter Георгиос Кумуцакос поиска арестуването на извършителите на нападението, което определи като „фашистко”.

„Както всеки демократичен гражданин, настоявам демократичните власти да арестуват веднага извършителите на снощното фашистко нападение”.

От своя страна Нова демокрация отправи открити нападки срещу премиера Алексис Ципрас и ресорния министър Николаос Тоскас.

„Нека заместник-министърът за защита на гражданите разбере, че носи директна отговорност за закъснението по отношение на арестуването на нападателите, чиято самоличност е известна от първия момент, както той лично посочи в официално изявление”, се посочва в съобщението на партията.

„Сините” призоваха министъра „да остави приказките и да даде обяснения за недостатъчната охрана на снощния митинг на понтийците, която позволи на крайни елементи да нападнат член на гръцкия парламент”. 

Категории: ПолитикаКриминална хроника нападение депутат от Нова демокрация членове на Златна зора митинг на понтийските гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus