Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

100% гръцки супер автомобил

25 Август 2013 / 16:08:28  GRReporter
2026 прочитания

Най-много след 3 месеца екипът, който работи от много години по създаването на прототип, който за момента се нарича „Korres Project 4”, по името на неговия създател, ще завърши работата си, която изглежда невероятна по две причини. Първо, защото този автомобил може да стигне до по-недостъпни места от всеки друг. Второ, защото работата се осъществява в Гърция – където не само няма база и история в този вид производство.

„Всичко започна като хоби преди много години, в началото на миналото десетилетие” казва Манос Вордонаракис, специалист по специалните конструкции и член на екипа. „Става въпрос за един от онези облози, които правиш със самия себе си”. Това е облогът, който Димитрис Корес, известен повече в качеството си на архитект, прави със себе си. „Целта беше да се създаде автомобил в с точността на Mini Coοper на пътя и със стабилността на Decevo върху пръст”. Прототип №1 е смесица от патенти, но и със много слабости. Той привлича вниманието на гръцката фирма MEVAKO, която предлага да пусне автомобила в производство и с нейна помощ е завършен един нов подобрен модел през 2004, който обаче не можа да влезе в производство.  

„По свои собствени причини Корес не спира. Зае пари и започна трети прототип, за който смятахме,че ще влезе в производство”. Той обаче не е завършен, защото възникват проблеми”. Така започва работата по четвъртия прототип, който е усъвършенстван. Със всеки нов модел се увеличава и автомобилът, от 1000 кубика при първия-сега е 7000. „Разбрахме, че не можем да създадем евтин автомобил. Може да звучи като оксиморон, но това изисква огромна инфраструктура, която само голяма фирма може да има”.

Основната иновация е окачването, което не позволява на джантите са се повдигат от земята. Така автомобилът се изкачва през невероятни препятствия и не го разбираш. Освен това, специалната скоростна кутия дава възможност за различни начини на управление в различна среда. Така че да има избор за бързо шофиране и със същите гуми- за страхотно изкачване по стъпала или по скали. И всичко това в един автомобил с тегло 1,6 тона с максимална скорост 300 км/час и ускорение до 100 км/час за 3,8 секунди. „Автомобилът е звяр, но усещането за сигурност и стабилност е уникално” казва Вордонаракис.

Всеки път, когато е завършван модел,  е представяно видео на някоя изложба в чужбина. И качествата му не минават незабелязани. „Още от втория модел имаше предложение от военна компания в Абу Даби да се произвежда там, във вид на военен автомобил. Второто сериозно предложение пак беше от фирма от военната промишленост.  Но това не беше нещо, което интересува членовете на екипа”. Екипът продължава и завършва”Korres Project 4” в Гърция и ще го представи. Но когато излезе на пазара, няма да е за всеки джоб-цената му може да стигне 250 000 евро.

Категории: Kores Poject 4 гръцки автомобил прототип
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus