Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

30 000 участници в тазгодишния Класически атински маратон

23 Септември 2013 / 16:09:28  Анастасия Балездрова
1665 прочитания

31-то издание на Класическия маратон на Атина ще се проведе на 10 ноември. На специална пресконференция за хода на подготовката организаторите съобщиха, че общият брой на заявилите участие за всички пробези – класическия маратон или пробегът от село Маратонас до Атина – 42 километра и разстоянията от 5 и 10 километра е достигнал до 30 000 души. Три седмици преди края на срока за записване броят на бегачите в пробега от 5 километра е запълнен и дори има списък на чакащи.

Според председателя на управителния съвет на Гръцката асоциация за непрофесионален спорт СЕГАС, Костас Панагопулос, „това поставя Класическия маратон на Атина сред големите спортни прояви от този вид в света”.

Интересът към проявата расте с всяка изминала година, сочат данните. В сравнение с 2013, тази година броят на чуждестранните участници е нараснал с 13 на сто. В същото време през последните години се е увеличил броят на гърците, които участват в класическия пробег. От 800 души преди няколко години, сега те са между 6 и 7 хиляди души.

Тазгодишното издание на значимото спортно събитие ще постави началото на една нова традиция. В Гърция ще пристигнат маратонци от целия свят, а Международната асоциация на международните маратони и тичането на разстояния AIMS ще награди най-добрите сред тях мъж и жена. От тук нататък церемонията ще се провежда всяка година в родината на спортната дисциплина. Според програмата тазгодишните титуляри ще бъдат наградени на 8 ноември.

31-то издание на маратона внася и други промени в организацията. За да избегнат струпването на голям брой хора на стартовите места и финала на Панатинския стадион „Калимармаро”, организаторите въвеждат следните промени:

- Пробегът на разстоянието от 5 километра ще стартира в 08:00 от булевард Амалиас, до началото на алеята на Запио.

- Пробегът на разстоянието от 10 километра ще стартира в 09:05 от същото място.

- Участниците ще влизат в „Калимармаро” от задната страна. „Въпреки че решението бе взето по чисто оперативни съображения, то възстановява историческата истина, тъй като първият победител в тази дисциплина в съвременните олимпийски игри Спирос Луис е влязъл в Панатинския стадион от задната му страна”, уточниха организаторите.

Те посочиха, че заедно с местните власти в Атина и Гръцката организация за туризъм ЕОТ работят върху проект за привличането на туристи към гръцката столица в дните, когато се провежда маратонът. Става дума за паралелни дейности, като концерти, театрални постановки и други мероприятия извън разглеждането на музеи и археологически обекти, които ще задържат участниците и хората около тях в Атина за няколко дни след края на състезанието.

Организаторите казаха още, че обмислят въвеждането на „таван” за участие в класическия пробег. Според председателя на СЕГАС Костас Панагопулос той е около 12 500 участници при съществуващата инфраструктура. От асоциацията призоваха желаещите да заявяват кандидатурите си още от пролетта, за да бъдат сигурни, че ще да участват в маратона. 

Категории: Спорт Класически атински маратон участници туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus