Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ангела Меркел преподаде уроци по икономика на 12-те водещи бизнесмени

10 Октомври 2012 / 12:10:25  GRReporter
1209 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с 12 гръцки водещи бизнесмени, които представляват някои от най-силните компании в Гърция в ключови сектори като финанси, телекомуникации, фармацевтика и енергетика. Срещата се проведе на затворени врати, но според правителствени източници е била изключително плодотворна.

За един час Меркел е влязла в ролята на координатор на дискусията. Тя е давала думата на всеки един от присъстващите, които са излагали на кратко своята гледна точка какво трябва да се направи за оздравяването на реалната икономика. Проблемът, около който бизнесмените са се обединили е липсата на ликвидност на пазара и нуждата да се изплати час по-скоро помощния транш от 31,5 милиарда евро. Бизнесмените са поискали поощряване на инвестициите към Гърция и намаление на лихвите по кредитите, които днес са твърде високи. Според присъстващи на срещата дискусията е била на високо равнище. Меркел е била предпазлива и не е дала конкретни обещания. Въпреки това е посъветвала ръководителите на гръцките предприятия, че ако искат да привлекат повече инвестиции, първо самите те трябва да инвестират допълнително, за да помогнат на страната си.

Президентът на Съюза на гръцките индустриалци Димитрис Даскалопулос е заявил пред Англела Меркел, че строгите фискални съкращения според Меморандума за финансова помощ не са дали желания резултат. Страната е изпаднала в омагьосания кръг на рецесията и цената на водената политика са платили 600 хилядите нови безработни в частния сектор от началото на програмата. Според Нафтемборики Дасколопулос е подчертал, че Меморандума за финансова помощ е претърпял икономически и политически провал и се е оказал катастрофален за производството в страната. “Съвременният гръцки бизнес се бори с кризата, мъчи се да запази работните места, като инвестира собствен капитал, за да спаси предприятията си и плаща данъци и такси”.

Ръководителят на Съюза на фармацевтичните компании в Гърция Никос Фрузис е представил проблема на неговия сектор, който засега остава големите неизплатени суми, които държавата дължи за направени доставки за Националната здравна система. Той е заявил, че първи приоритет остава изплащането на поредния транш от финансовата помощ, от който фармацевтичните фирми трябва да получат част от дължимите им средства. Освен това Фрузис е поискал да се създадат условия за инвестиции в областта на научните изследвания и отваряне на нови работни места.

От следващият транш фармацевтичните компании очакват да получат около два милиарда евро закъснели плащания. Те също са засегнати от намаляването на номиналната стойност на гръцките държавни облигации и настояват подобно на банките да се създаде и за тях някакъв тип помощен фонд, които да компенсира загубите от PSI.

Не на последно място се е чул и гласът на председателя и изпълнителен директор на националната телекомуникационна компания ОТЕ Михалис Цамаз. Според него един от най-сериозните проблеми пред дружеството за изграждане на високоскоростни мрежи остават ограниченията наложени от регулаторния орган към Националната комисия по телекомуникации и далекосъобщения. От 1997 насам 40% от ОТЕ е притежание на Deutsche Telekom и се смята за една от най-успешните приватизационни сделки в Гърция. Управлението на компанията е подчертало пред канцлера Меркел колко големи усилия са положени в Гърция през последните години. Резултатите от тези усилия са концентрирани в структурното и финансово реформиране на страната до ниво, което преди две години е изглеждало недостижимо, е подчертал Цамаз.

Общото послание на бизнесмените е било, че Гърция прави сериозни усилия да промени курса на икономиката и е време Европа да подаде по-сериозно рамо в стимулирането на икономическия растеж. Предприемачите са подчертали, че допълнително свиване на цената на труда няма да помогне конкурентоспособността на местната икономика, но ще навреди допълнително на вътрешния пазар. Ангела Меркел от своя страна е казала, че това е тема, която трябва да бъде представена главно пред надзорната тройка от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. С други думи, е дала да се разбере, че по този въпрос тя няма да взима отношение и топката остава в полето на преговорите между правителство и кредитори.

На срещата с Ангела Меркел взеха участие Михалис Майлис, който е председател на Гръцко-германския търговско-индустриален съюз, Димитрис Даскалопулос от Гръцката индустриална камара, Димитрис Копелузос-Промитеас GAS АД, Констадинос Фрузис от Съюза на фармацевтичните компании, Йоаким Кохлинг от Hochtief, Николаос Нанопулос от Eurobank, Михалис Цамас (ОТЕ), Георгиос Заняс от Националната банка на Гърция, Стелиос Завос от Zeus Capital Partners, Артурос Зервос (ДЕИ), Байрон Варгас Херцберг (Bosch-Siemens-Haus-haltsgerate) и Панос Ксинис (Siemens Hellas).

Категории: ИкономикаПолитика Меркел посещение Атина Криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus