Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българското посолство в Атина отново изненадано от високата избирателна активност

05 Юли 2009 / 11:07:29  GRReporter
5356 прочитания

            Мария Спасова

            Огромни опашки от ранна утрин се образуваха пред сградата на българската дипломатическа мисия в гръцката столица от желаещи да дадат вота си за избор на ново Народно събрание в България. Преди месец посолството ни също бе изненадано по време на изборите за Европейски парламент, когато имаше само една избирателна секция и хората трябваше да чакат повече от час, за да успеят да пуснат бюлетината си. Този път в посолството бяха организирали две избирателни секции, но пък и желаещите да гласуват за националния парламент са много повече от тези, които искаха да гласуват за европейския.

            Наистина, по опашките нямаше хаос, всеки търпеливо си чакаше реда. Хората бяха дошли в добро настроение и със самочувствие, че правят нещо важно за родината си. От масовото гласуване на българите в Гърция могат да бъдат направени няколко изводи. Първият е, че е наивно да се смята, че от десетките хиляди българи, които живеят в Атина, ще отидат да гласуват само 500. Т.е. въпросът за повече избирателни секции винаги ще е актуален.

Вторият е, че очевидно има промяна в демографския характер на българската общност в Атина, която в момента се състои от по-млади хора, по-образовани, с по-висок социален статус в гръцкото общество и със социална ангажираност и нагласа да са политически активни. Такъв тип хора обикновено гласуват на избори. Третият извод е, че тъй като Гърция е съседна страна на България, българите тук не изключват възможността в един бъдещ момент да се завърнат в родината си и затова нейната съдба не им е безразлична. Те трябва имат право да гласуват.

Опашките от гласоподаватели пред българското посолство в Атина на последните два вота за Европейски парламент и за Народно събрание опровергават думите на българския външен министър Ивайло Калфин, че гласуването в чужбина е скъпо и безсмилсено упражнение. На заключителната си пресконференция като ръководител на българската дипломация, на която направи равносметка на своя мандат той заяви, че отварянето на избирателни секции в чужбина струва много пари, а твърде малко хора отиват да гласуват в тях. Това не важи за Атина.

На всеки въпрос за откриване на повече избирателни секции, от българската дипломатическа мисия отговарят, че гръцките власти разрешават гласуване само на територията на дипломатическата мисия. Нека тогава да се възползваме от възможностите, които тя предлага. Там биха могли да се открият поне 4 избирателни секции – две в сградата на посолството, както днес, една в сградата на консулската служба и една във фоайето на резиденцията на посланика. Така гласуването ще става по-бързо и експедитивно.

А иначе всички избори са празник на демокрацията без значение в коя страна живеем.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus