Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бракът на Microsoft с Nokia застрашава Apple

25 Октомври 2013 / 15:10:32  Иван Петков
3395 прочитания

Пазарът на смартфони е близо до то точката на насищане. Конкуренцията е голяма и динамиката е безмилостно жестока. От друга страна, пазарът на таблети все още расте, като темповете надминават тези на персоналните компютри в лицето на настолните и преносими компютри. Конкуренцията също не е никак малка, а обрати са възможни по всяко време – вчерашните победители могат много бързо да загубят позиции и утре да са губещи.

            Днес ще продължим с „битката на титаните”, която влиза в поредната си фаза. Битката между големите противници в исторически план в сферата на високотехнологичните  иновации – Microsoft и Apple. Съвсем скоро, в един и същ ден, в два противоположни краища на света, те представиха новата серия от устройства, които ще се борят за сърцата и портфейлите на потребителите. Нека разберем повече подробности, но преди това малко предистория.

            Смяна на ролите в движение. Microsoft са монополисти на пазара на компютри повече от 20 години. Те заеха толкова силни позиции, че никое от конкурентните предложения не можа да дори да приближи техния смазващ пазарен дял. Всички ги мразиха, но всички ги ползваха. Бъдещето изглеждаше безоблачно, но както се оказа в последствие потвърди се старата максима, че нищо не е вечно. Рязката промяна в сектора на смартфоните, която Apple започна през 2007 като че ли отключи кутията на Пандора за Microsoft.  Фокусирани изяло върху своята операционна система за настолни компютри, при това с не лоши позиции при смартфоните, Microsoft се оказаха изцяло неподготвени за мобилната революция . Появи се нов клас устройства, които успяха не само да се наложат на пазара, но и да генерират приходи от потрeбителска техника с невиждан размер. Само ще спомена, че през 2011 Apple успяха да съберат повече пари в брой, отколкото имаше американското правителство и заедно с това да получат по-голяма печалба отколкото имаше Microsoft от всичките й разнообразни продукти и услуги от корпоративния сегмент и от крайните потребители! Всичко това благодарение само на продажбите на две устройства – iPhone и iPad. Това никак не се понрави на Microsoft, но от друга страна засили апетитите на компания към пазара на потребителска техника.

            Да се върнем на ситуация в Microsoft. След като изпусна първоначалния бум при мобилните технологии, компанията от Редмънт реши да навакса в типично неин стил. Създаде от нулата нова мобилна операционна система, която да замести Windows Mobile и я нарече Windows Phone. За разлика от своя предшественик, който беше любимец на много напреднали потребители, заради възможностите за персонализация, новата мобилна операционна система се оказа подобна на тази на Apple. Не във визуален смисъл, където тя определено има своята неповторима индивидуалност, а по отношение на цялостният модел и философия, които следва.

            Windows Phone се оказа изцяло затворена, без възможност за персонализация и с множество ограничения, сред които и „заключването” на телефона към новосъздадения маркет за приложения на Microsoft. Поради радикалната промяна, наличните приложения за Windows Mobile се оказаха несъвместими с Windows Phone, което доведе до малък брой налични приложения за новата операционна система. С това проблемите на Microsoft не свършиха. В желанието си да унифицират потребителското изживяване, софтуерният гигант силно ограничи хардуерът, върху който работи Windows Phone. Това доведе до изоставане по отношение на конкуренцията.

            Липсата на възможност за персонализация на операционната система пък превърна устройствата с нея в клонинги, като партньорите на Microsoft имаха съвсем малко инструменти, чрез които да отличат своите телефони от телефоните на други производители. На практика се оказа, че първите поколения смартфони са различават основно по фирменото лого върху тях. Това намали ентусиазмът на производителите. Тук е ред да намесим Nokia. Бившият No.1 сред производителите на мобилни телефони също се оказа неподготвен за революцията в сектора. Объркването и различните планове за развитие не проработиха и година след година пазарният дял на компанията се свиваше.

            В крайна сметка, те решиха да направят смел и радикален ход: да се откажат от разработка на собствена мобилна операционна система. Насочиха се към Windows Phone. За някои от анализаторите това е бил логичен ход, други виждат твърде рискова инвестиция, а не са малко хората, които съзират план за придобиване на компанията от страна на Microsoft. Последните мнения не са никак без основание, тъй като за изпълнителен директор на компанията беше привлечен не друг , а Стивън Елъп, бивш служител на Microsoft. Финландският концерн се обвърза с ексклузивно споразумение, което даваше на компанията повече възможности и свобода, в сравнение с тези, които имаха другите партньори на Microsoft. Последвалите събития се развиха така, че в крайна сметка финландците продадоха мобилното си подразделение на американския софтуерен гигант. Това се случи само преди няколко месеца.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus