Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чужденци масово купуват недвижими имоти в Гърция

25 Август 2013 / 13:08:05  GRReporter
4605 прочитания

Предоставянето на разрешение за пребиваване в Гърция на инвеститорите извън ЕС, които закупят имоти на стойност над 250 000 евро отваря пътя за масови покупко-продажби на един пазар за недвижими имоти, който отдавна е в упадък. Преди известно време беше сключен договор за покупката на къща на стойност 252 000 евро в Маркопуло от китайска бизнесдама и едновременно с това беше издадена виза на нея и на семейството й.

Това беше сметнато за особено стимулиращо, тъй като сделката беше първата, сключена на базата на новия закон. В публикация от завчера на агенция Блумберг  се обръща внимание на завоя на китайците, както и руснаците, към пазарите на Южна Европа.

Десетки предложения

Според информация на вестник Имерисия, до големите агенции за недвижими имоти и строителните фирми са започнали да идват предложения за покупка на стотици недвижими имоти в Гърция, а през лятото бяха осъществени първите контактни на чужди институционални инвеститори, както и на отделни заинтересувани, които търсят оферти на гръцкия пазар.

В последно време голяма американска адвокатска кантора, която работи за имотни компании и за фондове за недвижими имоти, е направила предложение на гръцки банкови групи и строителни фирми за придобиването на 1000 жилища. Става въпрос за първо по рода си предложение, и то от САЩ, които не са традиционен източник на инвестиции в Гърция. Търсят се жилища и извънградски къщи в Атика и по островите, които ще бъдат продадени на американци, желаещи постоянно да почиват в Гърция и успоредно с това страната да им служи като вход към останалите страни от Шенген, без бюрократичните спънки.

Според друга информация, китайски инвеститори са влезли в контакт със строител и са му предложили да купят 200 жилища, но на цена, възлизаща на 50% от стойността им.

Освен това, голяма агенция за недвижими имоти с клонове в целия свят е изпратила от Хонг Конг инвестиционно предложение на фирмата Engel & Voelkers: „Възможно най-скоро трябва имам портфолио от недвижими имоти в Гърция на стойност 250 000 евро всеки.  Не трябва да са по-малко от 100. С колкото повече качествени имоти можем да ги снабдим, толкова по-силни връзки ще се развият с местния канал на разпространение. Моля да ми изпратите първите информации възможно най-скоро”. Фирмата потвърждава интереса на китайците към гръцки недвижими имоти на стойност над 250 000 евро, които ще са съпроводени от виза- сериозно предимство за чужденците. От информацията става ясно, че в тази посока се движат и инвеститори от Русия и от арабския свят, но все пак големият залог е огромният китайски пазар. Изглежда, че китайците се интересуват от имоти в определени области, за да изградят China Town, тоест цели квартали със собственици на имотите от тяхната страна. Източните предградия, заради летището, както и центърът на Атина са райони, които са от най-голям интерес. Както се споменава в доклада на Engel & Voelkers  от Хонг Конг, исканията на китайските инвеститори са следните:

  • Търсят имоти в центъра на Атина или близо до летището
  • Други искат имоти с гледка към морето или извънградски къщи на островите
  • Търсят качествени имоти, които да са удобни, с лесен достъп и с добър имидж

Фирмата отбелязва, че предложението за 100 имоти е само началото и трябва да има запас, за да се покрият нуждите на китайците.

За вестник Имерисия директорът на бюро Engel & Voelkers North господин Босдас потвърждава засиления интерес към гръцкия пазар след предоставянето на лесна виза. „Това е голяма възможност за Гърция да продаде имоти на чужденци и да възстанови имотния пазар. Специално Китай може да е основен източник на инвеститори на пазара, защото китайците купуват имоти, за да се сдобият с виза за себе си и семействата си и да могат да пътуват в Шенген без проблеми

На същата вълна е и Димитрис Папахристу, изпълнителен директор на BuildUp, инвестиционна компания, която е продала имот на стойност 252 000 евро на китайската бизнесдама Jin Hong. „Китайците по принцип търсят имоти в райони с лесен достъп, Азиатците, като Jin Hong, искат да дойдат който и да е ден на годината в Гърция, без да имат проблеми. Затова е и изборът на района на Маркопуло, който е близо до летището. Това, което азиатците искат, е да пътуват в Европа без проблеми и закъснения. Искат да получат разрешения за пребиваване, да идват на почивка в Гърция и да заминават когато си поискат за други стррани”.

Какво търсят чужденците на гръцкия пазар?
И-мейли с предложения за гръцкия пазар

Чужди агенции за недвижими имоти изпращат и-мейли, скоито искат информация с какво разполага пазарът. Един от тях се интересува от следното:

Категории: недвижими имоти виза разрешение за пребиваване оферти китайци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus