Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чужденците обичат бохемския дух на България

11 Юни 2010 / 16:06:15  Виктория Миндова
6070 прочитания

Габриела Миронова и Росен Григоров са сърцето и двигателя на българската туристическа агенция 'ЕВРО ТУР' ЕООД. След десет години в туристическия бизнес агенцията им се е наложила като една от най-успешните на българския пазар с туроператорски лиценз, както и договори с всички авиокомпании опериращи в България. Обслужват основно корпоративни клиенти, като подсигуряват пълния пакет от услуги – транспорт, настаняване и грижа за клиента в периода на посещение в страната.

Росен и Габриела са представители на реалния бизнес в България и разкриха пред GRReporter тяхната гледна точка за това какво трябва да вложиш от себе си, за да имаш успешна дейност в страната и с какви трудности се сблъскваш всеки ден, когато управляваш частна фирма.

Какво е характерно за вашия тип работа?

Росен: Работим денонощно. Обичаме си работата, защото е интересна и никога не е еднообразна, но определено отнема много време. Качеството и обема на услугите, които предлагаме са за сметка на личното време и пространство. Когато си в сферата на услугите както сме ние, трябва да си постоянно на линия. Работата променя и  приоритетите в живота.

Разкажете ни малко за началото на вашия бизнес и за какви трудности изникват в работата ви?

Габриела: В началото имахме няколко малки групи от студенти, които трябваше да заминат в САЩ на обучение. Със студентите е забавно, около тях винаги има някаква суматоха. Накрая всичко бе ОК и пътуваха нормално, но винаги трябва да сме подготвени за възможността, че някои клиент нещо ще си е забравил или не разбрал. Така, че винаги сме готови с резервен план.

Росен: Скоро имахме случай с един наш клиент, който трябваше да пътува за чужбина. Беше минал на check-in и отишъл да пие кафе на в заведението на летището. Явно, че от дума на дума се отнесъл и си изпуснал полета. Съответно на нас ни звънят телефоните в шест и половина сутринта на пожар с въпроса: „Какво да правя сега?” (смее се)Ситуацията бе критична, защото същият този клиент трябваше да хване втори свързващ полет, а си бе изпуснал първия самолет. Накрая успяхме да решим проблема, но тази история е само пример затова, че в нашата работа не може да се говори за лично пространство и работно време. Ние сме разположение 24 часа в денонощието. Звучи банално, но наистина първо винаги има приоритет Негово Величество Клиента и след това идва всичко останало.

Кои са най-непослушните клиенти?

Росен и Габриела в един глас: „Гърците,” казват очевидно забавлявайки се.

Росен: Те всъщност са най-забавните, не толкова непослушни в смисъла на трудни клиенти. Можем обаче да ги определим наистина като непослушни от веселата страна на нещата. Много са променливи. Променят си мнението какво искат и как да го направят много бързо. Принципно при работата с гърци никога не е скучно, постоянно ти създават препятствия от забавен характер.

Габриела: Нещо характерно за гръцките клиенти е, че може все още да не е направил резервацията, но си е смени три пъти мнението какво иска. Не преувеличавам, наистина е така, но като свикнеш с гръцкия тип на мислене и действие, всичко си идва на място.

Росен: Човек трябва да гледа с чувство на хумор на подобни премеждия в работата, защото няма как да оцелееш иначе. При всички промени, анулирания и смени, които неизбежно съпътстват нашата работа, определено се изисква да реагираш бързо, но и да гледаш на нещата малко чувство за хумор. Както се случи например тази година, когато за кратък период от време да съвпаднаха стачки в Гърция, стачки във Франция или Португалия, понякога дори и в България, пък и някакъв си вулкан в Исландия решил да се размърда – всичко това може да те докара до лудост. С последните събития се наложи да прекрояваме един самолетен билет точно петнайсет пъти, за да може клиента да излети накрая. 

Както разбирам, независимо от всичко обаче, работата ви харесва?

Росен: Обичаме си работата – това е факт. Ако вършехме нещата насила или по задължение нямаше да твърдим, че бизнесът ни действа добре и е успешен. Подобна работа или я вършиш с любов или не я вършиш въобще. Просото защото когато си малка фирма в туристическия бизнес всичко зависи само от теб и от никой друг. Ако не го правехме с любов, щяхме да го гледаме най-вероятно като наказание. С Габриела не можем да си позволим например да отидем на почивка за десет дена и да знаем, че никой няма да ни занимава с нищо през това време, както повечето хора. Ако нашите служители си тръгват в пет вечерта, то при нас работата продължава нонстоп и от нас лично зависи клиентът е доволен. След добре свършена работа  обаче идва и удовлетворението.

Габриела: Истината е, че не ни тежи, защото ни харесва. Хубавото е, че туризмът като бизнес ни предлага голямо разнообразие – срещаме с много интересни хора, осъществяваме много контакти, а самият туристически пазар е толкова динамичен, че постоянно има нови неща, които учим и прилагаме на практика. Обичаме си работата и си я вършим с любов.

До колко смятате, че България е благоприятна за развитие на успешен бизнес?

Росен: Ами не е лесно. Например ние се опитваме да поддържаме технически фирмата на най-високо световно ниво. След едно пътуване в САЩ Габриела донесе два лаптопа последно поколение. Те бяха оборудвани в базовия фабричен вариант, а ние допълнително им качихме нашите организационни програми. Оказа се, че те са с две поколения по-напред от разпространените в други фирми, а за държавни институции даже да не говорим. В продължение на една година ние имахме нови компютри, които не можехме да използваме под предназначение, докато чакаме другите да решат да си подновят операционните програми.

Категории: ИкономикаПазариКомпанииТуризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus