Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

#ДАНСwithme дава надежда за промяна според читателите на GRReporter

31 Юли 2013 / 17:07:59  GRReporter
1615 прочитания

Читателите на GRReproter виждат истинска надежда за промяна в протеста #ДАНСwithme в България, който започна в средата на юни тази година.

Искрата, която подпали недоволството на гражданското общество в България бе опитът за назначение на съмнителната фигура Делян Пеевски, като ръководител на една от най-важните силови структури на страната - Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС). Пеевски не само не отговаря на поставените критерии за тази позиция, но името му се свързва с поредица от нарушения. Един от най-отявлените скандали е оказването на натиск върху директора на "Булгартабак" Христо Лачев. Тогава изпълнителният директор на холдинга Христо Лачев каза, че Пеевски го е принуждавал да сключва договори с фирми, близки до партията ДПС.

Нелегитимното назначение на Пеевски беше последната капка. Тя преля чашата на търпението в българите, които наблюдават 23 години моралния разпад на политиката в страната.

От 14 юни насам всеки ден десетки хиляди българи, които искат промяна се събират пред министерски съвет в столицата, за да принудят правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. Техните искания са свързани с освобождаването на българската политика от икономическата олигархия в страната и разкъсването на връзките между подземния свят с държавното управление.

Във връзка с последните развития, GRReporter попита читателите “Какво очаквате от протестите #ДАНСwithme в България”.

Мнозинството от гласувалите се спряха на най-оптимистичния отговор, който гласи, че протестите ще родят широк реформаторски блок срещу мафията и политическата олигархия. На това мнение са половината от гръцките ни читатели, 43% от българските и 65% от гласувалите в англоезичната версия на сайта.

Песимистите по темата за последствията от българските протести срещу мафията в управлението също имат сериозен вот. Мнението, че нищо няма да се промени и че кучетата ще си лаят, а керванът ще си върви споделят един на всеки пет гласували на българския сайт, 14% от английскоговорещите и 17% от гръцките ни читатели.

На трето място се нарежда вариантът протестите да се размият по време на летните отпуски. Преди повече от месец, когато анкетата започна, това изглеждаше съвсем реална вероятност. Така се случи и през 2011 в Гърция, когато движението на Негодуващите на Синтагма отслабна през август месец. Засега българските протестиращи държат фронта и опровергаха мнението на 20% от гласувалите на сайта ни на гръцки език и на 6% и 8% от участниците в анкетата на български и английски.

За разлика в Турция, Египет и дори Гърция протестите в България се отличават с мирния си характер. Липсата на постоянни сблъсъци с полицията и проливането на кръв се оказа решаващо за липсата на интерес от страна на международните медии към българската вълна на негодувание. Въпреки това около един на всеки десет от гласувалите в трите версии на GRReporter смятат, че протестът #ДАНСwithme в София ще привлече вниманието на Европа и света към безобразията на българския политически елит.

Идеята, че протестите ще окажат натиск и ще се промени избирателния закон, за да влязат нови партии в парламента явно изглежда невъзможна на читателите на гръцкия ни сайт. За тази вероятност няма нито един от глас в гръцката версия на новинарския портал, за разлика от българската където тази надежда споделят 18% от анкетираните. В запитването на английски за тази възможност са дали гласа си само 5% от гласувалите.

Моля, участвайте в следващата ни анкета “Какво бихте искали да видите в GRReporter?”, за да направим GRReporter по-интересен и любопитен за вас.

Категории: ПолитикаОбщество България протести ДАНС промяна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus