Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да направиш магазин в интернет

18 Декември 2011 / 19:12:30  Иван Петков
4312 прочитания

Поредното предизвикателство, пред което решихме да се изправим беше да си направим наш собствен електронен магазин. Речено-сторено. Няколко месеца на анализи, на разработка на различни модули, на тестове и ето – нашият магазин GRRShop.com е готов със своята първа версия. Има с какво още да го подобряваме, както и тепърва да го напълним с интересни уникални произведения, дело на български дизайнери. В настоящата статия искам по-скоро да представя идеите, които стоят зад нашия магазин.

 

Уникалност, дизайн и функционалност. Ще тръгна от нещото, което първо се забелязва, когато се отвори даден сайт – това как той изглежда. Когато тръгнахме да правим магазин, в който да предлагаме уникални и ръчно направени произведения от български дизайнери и творци, трябваше да решим дали да изберем арт дизайн, който евентуално да носи някаква атмосфера от България или функционален дизайн, който да е универсален. Спряхме се на втория вариант по няколко причини:
•    Красивите магазини безспорно привличат окото, но в тях човек като че ли може да загуби отделния продукт. Ние искахме дизайн, който да е функционален и универсален.
•    Решихме, че ще разработим и тестваме наша магазин за продажба, който ще предлагаме впоследствие на всеки, който иска подобен магазин.

•    И не на последно място, предпочетохме да подчертаем уникалността на продуктите, които представяме, като ги съчетаем с лесна за ползване система за покупки. Предпочетохме функционалността пред красотата, като не сме я жертвали съвсем. Избрахме приятни цветове и семпли елементи.

 Drupal и Ubercart. Магазинът ни е базиран на две системи с отворен код, всяка от които е популярна и се разработва и подобрява постоянно. Drupal ползваме за всички наши сайтове:   GRReporter.infoMy-iFinder.com, а сега и за GRRShop.com. Вече сме се убеди в стабилността и гъвкавостта на Drupal, така че нямахме никакви съмнения, че ще използваме именно него като основа, около която да изградим нашия магазин. За специфичната част, свързана с е-магазина имахме 2 избора:  Ubercart и  e-Commerce. И двата модула за електронна търговия имат своите силни и слаби страни. В крайна сметка се спряхме на Ubercart, тъй като преценихме, че отговаря в по-голяма степен на нашите нужди и изисквания.

Първа страница. Избрахме малко нетипичен изглед на първата страница на магазина. Обикновено, повечето е-магазини имат вертикално меню, в което разполагат всички главни категории продукти, които предлагат. И това е прието за стандарт. Ние решихме да не се съобразим с това неписано правило и да предложим нещо по-различно. Защо? На първо място, страничното меню е удобно, когато съдържа малко на брой категории. Ние имаме намерение да обхванем много продукти и дизайнери, което щеше да ни принуди да имаме голямо вертикално меню с много категории, в които да се чудим как да вмъкнем голям брой уникални продукти, трудни за категоризиране. Но дори и да измислим универсалната категоризация, то пак остава проблемът с големия брой категории, в които трябва да се ровиш и да предполагаш къде може да е включен даден продукт.
На второ място, търсачките като Google промениха изцяло начина на влизане в даден сайт. В много случай достъпът до различни части на магазина ще бъде през Google, което означава, че потенциалният купувач ще попада на конкретна страница на продукт, който търси. И по наши наблюдения и статистика от други магазини това би било в 60 до 80% от влизанията в нашия магазин.  Освен това потребителите свикнаха да ползват търсачка. Нещо повече, преди да се насочат към покупка голяма част от потребителите вече са направили своето проучване и знаят какво търсят, така че като попадат на нашия магазин от Google в страницата на конкретен продукт, те вече са направили голяма част от своя избор.  Поради горните причини ни се напълно излишно да оставим такова голямо меню. Все пак ние го имаме ‘сгънато’ на сайта, като го сложихме най-вдясно на хоризонталната лентата с главните ни категории.

Търсачката от друга страна е елементът, който присъства на почти всяка вътрешна страница. 

Какво друго сложихме на първа страница? Нещо, което намираме за полезно за нашите бъдещи клиенти – промоции и намаления, информация за нови и последно разгледани продукти. Представяне на творците, които изработват представените продукти – смятаме да наблегнем сериозно над тази част от сайта, тъй като ръчно изработените произведения носят частица от душата и мирогледа на своя създател. Искаме да направим каталог на българските творци. Да им дадем място, където сами да се представят с техни снимки, с най-знаковите си произведения, а на един малко по-късен етап и с кратко видео от техните ателиета, за да може всеки клиент да вникне максимално в атмосферата, в която е създаден продуктът, който си е купил или просто разглежда. Нашите български творци нямат такова място в интернет и са много ограничени откъм представяне и видимост в световната мрежа. Много от тях не са в крак със съвременните технологии или нямат време да се занимават с направата и популяризацията на собствен сайт. 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus