Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчна амнистия вместо данъчни облекчения

22 Юли 2012 / 11:07:45  GRReporter
3609 прочитания

Пълно премахване на данъчните облекчения обмисля финансовото министерство за тези, които имат годишен семеен доход над 40 000 евро. Същевременно, предвижда се данъчните облекчения да се запазят за семействата с годишен доход под 30 000 евро.

Това предложение е внесено и се обсъжда от финансовия екип на правителството в опит да се подсилят държавните приходи и в същото време да се приложи мярка, която ще има социален характер. Според източници, един от сценариите, разглеждани от финансовото министерство за съкращаването или премахването на данъчните облекчения, предвижда:

1. Никаква промяна в режима за данъчни облекчения за тези, които имат годишен семеен доход до 30 000 евро. Според последните данни на Главния секретариат за информационни системи за доходите от 2010, от общо 5 694 978 подадени данъчни декларации в 4 772 152 е деклариран годишен семеен доход до 30 000 евро.

Облекченията и необлагаемите суми по тези данъчни декларации, са стрували на държавата 4,7 милиарда евро. Ако сценарият на министерството бъде одобрен, тези данъчни облекчения няма да бъдат засегнати от намаленията.

2. За семейните доходи между 30 000 евро и 40 000 евро, се предвижда всички данъчни облекчения да бъдат намалени наполовина (т. е. с 50%). За доходите през 2010 в тази категория попадат близо 350 000 данъчни декларации, като размера на данъчните облекчения достига 800 милиона евро. Следователно, ако бъде приложено съкращението с 50%, ползата за хазната ще бъде около 400 милиона евро.

3. Що се отнася до тези, които имат годишен семеен доход над 40 000 евро, обсъжданият сценарий предвижда за тях да бъдат премахнати всички данъчни облекчения. Въз основа на данните за доходите през 2010, данъчните декларации за семеен доход над 40 000 евро са били близо 550 000, а размерът на данъчните облекчения възлиза  на 1,8 милиарда евро.

В менгемето на кризата

Разбира се, икономическата криза е намалила доходите, факт, който означава, че  семействата с годишен доход до 30 000 евро е много вероятно да са се увеличили, а онези с годишен доход над 40 000 да са намалели. При това положение, почти сигурно е, че сумите от съкращаваните данъчни облекчения ще се променят.

Въпреки това, според първоначални оценки това предложение за съкращения на данъчните облекчения ще носи на държавата около 2 милиарда евро годишно. При всички случаи ще стане известно какво предстои да се случи с новия данъчен проектозакон, тъй като в Меморандума се предвижда корекция и ограничаване на данъчните облекчения.

Списъкът с данъчни облекчения

Списъкът с данъчни облекчения е дълъг и поради тази причина надзорната Тройка настоява за драстичното им съкращаване. В облекченията се включват:

- Отстъпки в процент от данъка общ доход за разходите за лечение, медицински прегледи, наеми, учебни такси, застраховки живот, осигурителни вноски, дарения, лихви по ипотечни кредити за първо жилище и т. н.

- Намаления в нетната сума, получена от земеделски доходи, за земеделци и животновъди.

- Намалени ставки ДДС, които са в сила на територията на Егейските острови (с изключение на остров Крит). На тези острови ДДС ставките са 4,5%, 9% и 16%, вместо 6,5%, 13% и 23%.

- Данъчни облекчения при прехвърляне на имоти, наследства, дарения на недвижими имоти и друга собственост, дарения от родители. Необлагаемият минимум за дарения от родители на децата им или от единия съпруг на другия възлиза на 150 000 евро.

Прехвърляне на имущество

Необлагаемият минимум за прехвърляне на имущество, дарения от родители, наследства, и дарения на първо жилище възлиза на 200 000 евро, ако придобиващият ги е несемеен, и на 250 000 евро, ако придобиващият имота е семеен, като се увеличава с 25 000 евро за всяко първо и второ дете и с 30 000 евро за третото и всяко следващо. Също така има данъчни облекчения при покупката на лек автомобил от семейства с три деца, многодетни семейства и хора в неравностойно положение. Благоприятни данъчни регулации съществуват и за земеделците, за организациите, юридически лица с нестопанска цел и т. н.

Данъчна «амнистия»

Данъкоплатците са призовани да декларират в данъчните служби имуществото, което все още не са декларирали, като платят минимална глоба. Според източници, финансовото министерство обмисля специална регулация, при която задължените лица ще декларират:

1. Недекларирани доходи.

2. Недвижими имоти.

3. Депозити в Гърция и чужбина.

4. Акции, взаимни фондове и т. н.

5. Автомобили.

6. Яхти.

7. Злато и накити с голяма стойност.

8. Произведения на изкуството с голяма стойност.

Категории: данъчни облекчения данъчна амнистия финансово министерство Тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus