Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчната полиция подгони светските лъвове

19 Февруари 2013 / 11:02:53  GRReporter
2582 прочитания

Властите конфискуваха и ще продадат на търгове стотици луксозни имоти, хотели по курорти, парцели, земеделски земи и индустриални обекти - собственост на гръмки имена с големи и неизплатени данъчни задължения.

В списъка с разпродажбата на недвижимо имущество и конфискация на доходи, банкови влогове и автомобили за неизплатени данъчни задължения от 12 000 до 14 милиона евро фигурират известни от професионалните и светските си прояви личности:

- президенти и управляващи директори на известни компании, които развиват бизнес и в чужбина,

- дъщерни строителни фирми – собственост на всеизвестен строителен предприемач,

- политици,

- журналисти,

- бивши и настоящи президенти на големи футболни и спортни клубове,

- хотел, чийто собственик е роднина на политически лидер,

- търговски представители,

- известен медицински консорциум.

Сред имотите, които са обявени за продан на търгове са вили на стойност до 5 милиона евро в луксозните предградия на Атина и на космополитни острови, апартаменти, многоетажни офис сгради, големи парцели с или без разрешителни за строеж, земеделски земи, индустриални сгради и складови помещения. Не са малко случаите, в коитостойността на конфискувания имот надхвърля данъчните задължения на собственика. Целта на данъчните е да подсигурят възстановяването на цялостната сума от офертите, които ще бъдат предложени по време на търговете.

В същото време срещу 62 длъжници с неизплатени данъци за над 100 000 евро е въведена мярката за конфискуване на заплатите и банковите сметки. Сред тях е и един бивш директор на централен вестник. Общата блокирана сума възлиза на 320 милиона евро.

Според данните за всички длъжници, чиито банкови авоари са били блокирани от данъчната полиция, задържаната сума на човек възлиза на 30 милиона евро. Повечето от конфискациите са били проведени през януари и септември 2012, когато са били блокирани сметките на 30 души. В два от случаите сумите са наистина впечатлителни: 29 700 000 и 1 500 000 евро.

Според министерството на финансите през 2012 контролните органи са блокирали и конфискували активи и банкови вложения на 12 878 длъжници на държавата. От тях 4 307 са дължали големи суми от порядъка на и над 100 000 евро. Общата стойност на конфискуваните активи (имоти, ценни книжа и банкови вложения) е 1,5 милиарда евро. 1,4 милиарда от тази сума са били иззети от данъчните управления. Останлите 100 милиона евро са били събрани в резултат на действията на Службата за борба с икономическите престъпления и Службата за борба с узаконяването на приходи от незаконни дейности.

Индустриалец губи две вили на крайбрежния булевард

Известен индустриалец, чиято компания някога бе образец в областта на вноса и миналата година бе арестуван за задължения в размер на 2 200 000 евро получил документ за конфискуване на два скъпи имота в крайбрежното предградие Вула на стойност над 1 400 000 евро. След като той избрал да не се отзове на поканата на данъчните да изплати дължимото, миналата година те обявили двете вили за продажба на търг с цел да внесат парите в държавните каси.

Бивш футболен бос ще стане първият “бездомник” в Екали

Бизнесмен – собственик на компания за производство на мляко и млечни продукти от богато потекло, който бе председател на голям атински футболен клуб ще загуби къщата си в богатото северно предградие Екали за неизплатени данъци в размер на 145 000 евро. Стойността на имота е 884 000 евро. Интересен факт в биографията на длъжника е, че в миналото е бил кандидат за депутат от определена партия, но не е бил избран.

Неизплатените задължения “събарят” къща във Вула

Друг бизнесмен в сферата на хазартните игри и президент на голям футболен клуб в провинцията също се сбогува с триетажната си къща на стойност 745 000 евро, която бе продадена на търг срещу 663 000 евро.

Кралят на недвижимите имоти остана без къща

Бизнесмен в областта на търговията с недвижими имоти в региона на Атина, известен с вдигането на луксозни офис сгради дължи на данъчните 207 000 евро. За този дълг той губи парцел с разрешително за строеж и двуетажна къща в скъпия квартал Психико, чиято стойност според първата предлагана цена е 4 800 000 евро.

Крупният строителен предприемач, който води класацията

Става дума за данъци, които дължат две дъщерни строителни компании. Техният собственик е известен на обществеността от съдебни процеси, в които бе обвинен, че е получавал директно държавни поръчки без да се проведе конкурс. Освен това е тясно свързан с конкретна политическа сила. Двете компании дължат на държавата над 3 000 000 евро и заради тях ще “загубят” на търг стадион с постройка на стойност 29 000 000 евро и парцел с четириетажна постройка в предградието Ахарнес на стойност 4 000 000 евро.

Офшорките и вилата в Глифада

Категории: Данъци конфискации търгове имущество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus