Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Депутати на Златна зора раздадоха безплатни храни, изгониха чужденци и роми

14 Септември 2012 / 19:09:10  Анастасия Балездрова
1259 прочитания

От рано сутринта стотици жители на квартала около църквата Свети Пантелеймон в центъра на Атина се наредиха на опашка, за да получат безплатно хранителните продукти, които раздаваха членове на Златна зора.

Облечени в черно членове на партията охраняваха ъглите около четириъгълния площад. На разстояние от няколко метра от тях се намираха полицаи и членове на отрядите за борба с масовите безредици. На самия площад, който не безпричинно се смята за територия на партията цареше почти военен ред.

Хората стояха търпеливо пред масите, зад които седяха членове на партията. Те им показваха своите лични карти, а след това имената и телефонните им номера бяха старателно записвани от младежите в черно. На въпроса защо е нужно гражданите да заявяват и телефонните си номера от партията отговориха, че са нужни, за да ги информират за следващи подобни акции.

След регистрирането хората преминаваха към щандовете с продуктите, откъдето получаваха тестени изделия, пресни мляко и риба, картофи, моркови, картофи и натурални сокове.

В акцията участваха говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис, парламентарният представител Христос Папас, известният за бурните си изказвания Илиас Панайотарос и други депутати. Те регулираха раздаването на храните и насочваха желаещите да дадат кръв към подвижната лаборатория, която бяха подсигурили.

Показателен за отношението на членовете на ксенофобската партия към чужденците бе реакцията на Илиас Панайотарос към една възрастна жена, която поиска да получи продукти. Той я отпъди със следните думи: „Омари, спагети със скариди и хайвер и всичко от Ципрас, от Ципрас. Ти не си за тук. Отидете при Ципрас и Папарига”.

Акцията приключи мирно. В края членовете на Златна зора събраха масите и столовете, които бяха донесли и след това изчистиха и изметоха площада.

По информация от полицията по същото време около десет души са нахлули в мини маркет – собственост на пакистански гражданин, който се намира в близост до площада. Според неговата жалба нападателите влезли в магазина, задигнали количество безалкохолни напитки и ги раздали на преминаващите от там хора.

В същото време решението на СИРИЗА, Комунистическата партия и Демократичната левица да се въздържат при гласуването на резолюцията на парламентарната комисия за етика, която осъжда насилието в действията на депутати от партията.

Комисията заседаваше в продължение на два часа, за да постанови, че „ако извънпарламентарното, незаконно и недемократично поведение на депутатите продължи”, тогава ще предложи на председателя Евангелос Меймаракис да проведе дискусия на ниво партийни лидери. Комисията все пак се обяви против нападенията, в които участваха депутати от Златна зора, но представителите на левите партии се въздържаха да гласуват и поискаха по-строго и категорично описание на осъдителните позиции и действия на Златна зора.

Днес една от депутатките от СИРИЗА, която също бе станала обект на нападение от страна на депутати от Златна зора аргументира позицията на партията си с това, че в текста на резолюцията е липсвало описанието на насилието като расистко. Както се очакваше социалните мрежи зажужаха от коментари, в които авторите коментираха, че по този начин СИРИЗА се опитва да прикрие действията на анархистите. „Нека някой от СИРИЗА да информира семействата на убитите в банка Марфин, че за нещастие не са станали жертви на расистко, а на обикновено насилие”, бе един от коментарите.

По-късно днес съдебната преписка във възка с участието на депутатите от Златна зора Георгиос Герменис и Панайотис Илиопулос в нападенията срещу имигрантите-продавачи на пазара в Рафина бе внесена в прокуратурата на Върховния съд. От тан ще трябва да постановят дали папката ще бъде изпратена в парламента с искане да бъде снет техният депутатски имунитет с обвинения за узурпиране на орган, нарушаване на общественото и домашно спокойствие и непровокиран грабеж. 

Същата процедура бе приложена и за техния съпартиец Константинос Барбарусис за нападенията срещу имигранти-продавачи на пазара в Месолонги, в които взе участие и охраняващият го полицай.

Повече снимки от акцията с раздаването на безплатни продукти можете да разгледате във фоторепортажа ни от събитието.

Категории: ОбществоПолитика Златна зора безплатни продукти резолюция парламент леви партии расистко насилие депутатски имунитет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus