Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Девет от всеки десет гърци имат профил в поне една социална мрежа

25 Ноември 2011 / 20:11:35  GRReporter
1929 прочитания

Съобщението на стената във фейсбук много скоро ще надделее над телефонния разговор сочи проучването Institute for Business Value (IBV), според което девет от всеки десет гърци, които ползват интернет имат профил в поне една от електронните социални мрежи. В проучването се посочва, че гърците са притеснени от дългосрочния ефект на дълговата криза и ще намалят разходите си за телекомуникации, като започнат от мобилните телефони, стационарните телефони. Социалните мрежи ще разширят влиянието си, защото ще станат основния начин за дистанционна комуникация

По-конкретно се очаква 61% от запитаните да намалят използването на мобилни телефони и 52% да намалят абонатните разходи за стационарните телефони. Половината от запитаните, които имат мобилен интернет отговарят, че също смятат да го прекъснат, защото струва скъпо, а местата с безплатен Wi-Fi  се увеличават. На общата картина на съкращения и спестявания от разходи за комуникация, интересът към социалните мрежи расте и девет на всеки десет ползватели на интернет в Гърция имат собствен профил в поне една социална мрежа и го използва всекидневно.

Най-висок процент на феновете на социалните мрежи е при младежите до 25 години, който достига 84%. Те посещават главно посещават видео сайтове, като най-популярният между тях остава youtube.com с 46%. 73% от всички участници в проучването са отговорили,  че главният източник на информация за тях е интернет търсачките. Други 63% заявяват, че предпочитат да намират нужната им информация от познати и роднини. Сериозна роля в набирането на информация по различни теми играят и блоговете и форумите по интереси, които при младежите застъпват между 60%-70%.

Друга технология, която изглежда, че бавно и полека ще измести обикновените телефонни разговори е Voice Over IP или интернет телефона, който позволява пренасянето на гласа благодарение на инфраструктурата на световната мрежа. Този тип услуга може сериозно да застраши настоящите телекомуникации, като се вземе предвид, че половината от запитаните гърци са заявили, че не са удовлетворени от своите мобилни доставчици. В Гърция се наблюдава честа смяна на мобилните оператори и верните клиенти на една определена компания не надминават повече от 22% от потребителите на нейните услуги.

За момента мобилните телефони водят пред ползването на стационарни в Гърция и анализаторите оценяват, че тази тенденция ще продължи. От компанията смятат, че телекомуникационните компании трябва да развият капацитета на системите 4G (четвъртото поколение на клетъчни безжични стандарти) , които дават по-високо качество на мобилните услуги, но трябва да бъдат съчетани с правилно ценообразуване, което да оправдае инвестицията.

Категории: Общество медии интернет социални мрежи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus