Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До сряда става ясно как ще се спестят 11,5 милиарда евро

15 Юли 2012 / 12:07:55  GRReporter
1264 прочитания

Следващите пет дни ще бъдат особено напрегнати за финансовия екип на гръцкото правителство, тъй като до сряда, когато ще се срещнат лидерите на трите партии, участващи в коалицията, трябва да са готови мерките за спестяване на 11,5 милиарда евро през следващите 2 години, искани от надзорната Тройка.

На срещата на лидерите се очаква да бъде представен планът на финансовото министерство, който ще включва еквивалентните мерки на стойност 200 милиона евро, които ще заместят съкращенията в специалните щатни таблици, както и подробния пакет от мерки на стойност 11,5 милиарда евро, отнасящ се за периода 2013-2014.

Според източници, на масата на преговорите са поставени предложения, предвиждащи следното:

1. Намаляване на тавана при пенсиите и заплатите. Според един от сценариите, таванът за общия размер на пенсията (основна и допълнителна пенсия) от всички осигурителни фондове пада до около 2 400 евро, от 2 770 евро, което е в сила днес. Евентуалното приложение на тази мярка ще донесе значително намаление в пенсиите на служителите от широкия публичен сектор и на самоосигуряващите се лица (лекари, адвокати, инженери и т. н.). По отношение на заплатите, проучва се възможността за съкращаването им над определена граница, като тя се очертава да бъде около 2 200 евро и засяга отново главно работещите в широкия публичен сектор и държавните структуроопределящи предприятия.

2. Намаляване на еднократната сума, плащана при пенсиониране от осигурителните фондове, които са на червено. Според доклади на Тройката това намаляване може да достигне и до 30%. Като алтернативна мярка, за да се избегне ново голямо намаляване на еднократно отпусканите суми, някои осигурителни фондове предлагат да се увеличат вноските или да се съчетаят двете мерки. Също така, предлага се да бъдат увеличени на 25 годините, през които са плащани осигуровки, необходими за отпускане на еднократната сума.

3. Обединяване на всички социални помощи (помощи за пенсионери, обезщетение за безработица, помощи за многодетни семейства, за жилищни кредити, субсидии за наема и др.) в една или две най-много, които ще получават само онези, които живеят под линията на бедността или в мизерия. При отпускането на помощите ще се вземат предвид доходите от всякакви източници (работа, имоти, акции, дивиденти, лихви от депозити и т. н.), както и имущество и други активи (жилища, парцели). Ако някой има доход и имущество над определена граница, ще губи социалната помощ или каквото друго обезщетение получава от държавата. Според меморандума, през следващите две години средствата за социални плащания ще трябва да бъдат намалени с 3,1 милиарда евро.

4. В областта на разходите на правителството и с цел да се икономисат 6,3 милиарда евро, се планират съкращения в субсидиите към осигурителните фондове, болниците, университетите, органите на местното самоуправление, държавните структуроопределящи предприятия и други институции, както и драстично намаление на средствата за здравеопазване.

5. Над 2 милиарда евро се очакват от административната реформа посредством закриването на дирекции, отдели и служби, закриването или сливането на държавни органи, ограничаването на нови назначения, съкращаване на нещатен персонал, и включването му в „трудовия резерв”. В „епицентъра” на съкращенията за пореден път се намира и Програмата за публични инвестиции. Както казва служител във финансовото министерство, ако бъде ускорено усвояването на средства от европейските фондове за реализиране на Националната стратегическа референтна рамка, това ще предостави значителни възможности за намаляване на националните средства.

 

 

Категории: икономическа криза финансов екип гръцко правителство мерки съкращения Тройка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus