Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавната администрация харчи на воля въпреки кризата

07 Февруари 2013 / 17:02:37  GRReporter
1287 прочитания

2010 бе годината, в която Гърция тепърва започна да усеща тежките последици на дълговата криза. Тогавашното правителство започна да говори за промени, намаляване на държавните разходи и изравняване на бюджета и наложи първите тежки икономически мерки.

Три години по-късно обаче става ясно, че опитите за безразборно пилеене на държавни пари, прекомерните разходи и беззаконието са продължили да властват в държавната администрация.

Според доклада на Сметната палата, който бе връчен от председателя на финансовия съд на шефа на парламента Евангелос Меймаракис, само през 2010 съдиите са успели да спрат незаконни разходи в размер на 146,5 милиона евро. Същевременно са успели да блокират незаконното изтегляне на други 13,5 милиона евро. Освен това предстои да бъде потърсена отговорност от кметове и държавни служители за различни разходи.

Първенците в лошата статистика за пореден път са общините. Нарушенията са познатите до болка практики от недалечното минало: директни възлагания на държавни поръчки, незаконни назначения на служители с временни трудови договори, изплащане на незаконни заплати, обезщетения, надбавки, разходи за транспорт, както и прекомерни разходи за празници, погребения, подаръци, връзки с обществеността, покупки на мобилни телефони, дори и на пури!

Върховният финансов съд определя като много ниска резултатността на данъчните управления за неуспеха им да съберат приходи от данъци. Отделно в много служби наложените с първия меморандум орязвания на заплати и надбавки просто не са били взети предвид.

Половината от доклада е “посветен” на местната администрация. В болниците са били открити много случаи на незаконно закупуване на лекарства и санитарни материали, които впоследствие са били “легализирани” с оправданието, че нуждите от тях са били належащи.

В много случаи работи, които са могли да бъдат извършени без допълнителни разходи от съответните общински служби са били възложени на външни сътрудници. По подобен начин случаи, които са могли да бъдат решени от правните консултанти на държавните служби са били възлагани на адвокати отвън.

23 100 евро е струвало на Техническа палата в провинцията празненството за новогодишните празници. Две общини в регион Атика изхарчили 16 800 евро за награди на ученици. Друга община в централна Гърция платила 15 000 евро за издаването на книга за градоустройственото развитие на регион в тираж 1 240 екземпляра. На друго място местниците управници одобрили финансиране в размер на 12 000 евро за провеждането на изследване за интересеите на пенсионерите. 45 000 евро струвал на общината на една от островите филм за красотите на региона. Осигурителен фонд изхарчил 33 600 евро за коледни детски празненства.

Някои от разходите, които съдиите от Сметната палата са блокирали са повече от предизвикателни:

- Три общини в северна Гърция поискали одобрение за закупуването на джипове 4x4 за сметка на техническите им служби, въпреки че законът не предвижда подобни разходи. За целта местните управници предвидили разходи в размер на 79 700 евро.

- Магистратите отказали да подпишат бюджет в размер на 4 500 евро за поръчката на портрети на покойните кмет и заместник-кмет на община Пирея.

- В друга община поискали 3 900 евро под формата на обезщетение за дължим отпуск на 12 служители. Оказало се, че те всъщност за ползвали отпуските си. В сумата било включено и обезщетение за извънреден труд на вече пенсиониран служител.

- Обезщетения за водене на протокол в месец, в който не са се провеждали заседания на общинския съвет.

- Разходи в размер на 36 700 евро за погребението на бивш кмет на община Глифада. Разходи за погребението на председател на местен съвет в северна Гърция в размер на 5 400 евро, въпреки че не се предвижда от закона.

Особено фрапантни са исканията да бъдат одобрени разходи за бензин в островна община, където е нямало превозни средства с бензинови двигатели, разходи в размер на 36 800 евро за мобилни телефонни услуги от високопоставени служители в министерството на туризма, без да е ясно с какво точно се занимават, както и назначения на роднини на общинските наместници.  

Категории: Общини държавна администрация незаконни разходи корупция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus