Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавният департамент: Енергетиката не трябва да се влияе от политическите различия

28 Март 2012 / 21:03:32  Анастасия Балездрова
1020 прочитания

Държавите трябва да решат политическите проблеми помежду си, да престанат да поставят разграничителни линии и да работят заедно в полза на общия си интерес, заяви в речта си американският дипломат и специален пратеник по енергийните въпроси в Европа и Азия Ричард Морнингстар по време на форум за инвестициите в областта на енергетиката, организиран от списание Економист в Атина.

„С откриването на нови източници пред страните се разкрива една уникална възможност,  която не трябва да бъде пропиляна, заради политически дрязги”, каза той и заяви, че САЩ окуражават опитите за откриване на нови енергийни източници, както в Европа, така и в останалия свят.

Дипломатът заяви, че новите източници ще бъдат насочени за покриването на енергийните нужди на всички страни, „затова и техните политики трябва да бъдат балансирани”. Както заяви, заинтересоваността на САЩ за откриването на нови енергийни източници в Европа и Азия няма за цел конфронтацията с Русия. В същото време посочи, че държавите, като например тези, които се намират около Каспийско море ще трябва да могат да се разпореждат сами с откритите на техните територии ресурси.

„Правителството на Барак Обама подкрепя всеки газопровод към Европа, стига да са налице следните условия: Първо, той да снабдява околните държави и второ, да се гарантира, че при откриването на нови източници ще бъде възможно неговото удължаване”, каза дипломатът. Той даде като пример газопровода ITGI, който е единият от обсъжданите варианти и по план ще преминава през Гърция, за да стигне до Италия. „По-голямата част от пренасяния газ трябва да се разпространява сред страните на Балканите, които днес са зависими от само един източник”.

Относно сондажите, които се провеждат в парцела „Афродита” в изключителната икономическа зона на Кипър, Ричард Морнингстар повтори позицията на САЩ, че страната има пълното право да извършва такива на територия, която й принадлежи. Според него залежите, чието количество предстои да бъде открито трябва да се разпределят между двете общности на острова.

Дипломатът посочи, че ако в крайна сметка бъде решено да се построи трансадриатическият газопровод ТАР, ще трябва да се предвидят разклонения към всички балкански страни.

Преди малко повече от месец консорциумът „Шах дениз” в Азербайджан предпочете именно този проект, в който участва един от неговите акционери. Но по всичко личи, че компаниите, които стоят зад проекта ITGI не са се отказали от „битката”. Главният изпълнителен директор на италианската компания IGI Poseidon Елио Ругери представи досегашния ход на проекта, като в същото време подчерта, че страни като Иран, Ирак, Туркменистан и други все още не могат да изнасят природен газ. „Единствено Азербайджан е в състояние. Но нас наистина не ни интересува кой ще бъде доставчикът. Ние сме купувачите и се интересуваме единствено от цените и капацитета”, посочи той.

„Нашият проект е най-надеждният, защото обвързва по-малко страни и то в рамката на европейското законодателство. Той е и най-добрият от стратегическа гледна точка, понеже е с много източници и е насочен към много дестинации. Освен това е приоритетен проект за Европейския съюз, който допринесе за неговото финансиране”. Елио Ругери се позова и на интерконектора между Гърция и България, споразумението за чието построяване е било подписано през 2009. Според него през декември тази година ще трябва да се приеме решението за финалната фаза на финансирането му.

Бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Йордан Георгиев представи хода на развитието на проекта досега. Според проекта IGB интерконектори ще има между България и Гърция, България и Сърбия, България и Турция и България и Румъния. Интеконекторът на север ще е първият готов и се очаква да заработи през 2014 – 2015.

От своя страна Рикард Скуфиас, регионален директор за Гърция на конкурентния проект за газопровод TAP заяви, че участниците в него са решени да го изпълнят. Според него трансадриатическият газопровод ще донесе големи ползи за Гърция. „Газопроводът ще е дълъг 900 километра, като 500-те от тях ще се намират в Гърция. Общата сума, която ще се инвестира е 1,5 милиарда евро. Тя ще бъде внесена в период, когато страната има огромна нужда от инвестиции. Освен това ще бъдат открити 2 000 нови работни места”, заяви адвокатът и добави, че проектът се ползва от подкрепата на правителството.

Във форума участваха също министрите на енергетиката на Гърция, Кипър и Израел, както и представители на компаниите, които са започнали и продължават със сондажите в Израел и Кипър. Гидеон Тадмор от изпраелската Delek Drill и Джеймс Демарест от американската Noble energy изразиха интереса на компаниите да участват в изследванията за откриването на въглеводороди в Гърция. Гидеон Тадмор заяви, че компанията му разглежда сериозно възможността за създаването на газопровод, който да пренася природен газ към Европа през Гърция.

„Разглеждаме всички възможности, сред които създаването на газопроводи, които преминават през Гърция или Турция. Включително и под формата на втечнен природен газ”. Той допълни, че успехът на откритите в Израел залежи се е повторил в Кипър и би могъл да се пренесе и в Гърция. 

Категории: ИкономикаПолитика енергетика природен газ газопроводи сондажи Кипър Израел Economist
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus