Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавният сектор без 13-та и 14-та заплата от началото на 2013

22 Ноември 2012 / 21:11:28  GRReporter
2096 прочитания

В края на годината служителите в гръцкия държавен сектор ще се простят завинаги с 13-та и 14-та заплата. Заедно с тях ще бъдат орязани заплатите на военни, юристи, полицаи и други служители от така наречените „специални” щатни таблици.

Промените ще се задействат от 1-ви януари 2013. Според закона, който беше гласуван наскоро от гръцкия парламент общата щатна таблица ще важи и за работещите в държавните предприятия. По този начин те губят над 25 на сто от досегашните си доходи и  допълнение 25 на сто от сумата, с която надвишават предвидената в общата щатна таблица заплата.

В решение на заместник-министъра на финансите се преустановяват понататъшни съкращения в заплатите на държавните служители, които бяха орязани с 25 на сто след въвеждането на общата щатна таблица.

Председателите на общинските и областните съвети ще получават половината от досегашните си заплати. Освен това се премахват възнагражденията на членовете на общинските съвети и различните комисии, които сформират за участието им в заседанията.

Намаляват се с 50 на сто обезщетенията, оперативните разходи и всички видове допълнителни заплащания на представителите на държавните фирми, общините, областните управи, както и да компаниите, в които органите за местно управление притежават над 50 на сто от акциите.

Орязват се основните заплати на главните секретари в министерствата, областните управители, техните заместници, кметовете и други високо стоящи в служебната йерархия.

Общата щатна таблица ще важи за всички държавни предприятия. Заплащането за извънреден труд в тях и в други държавни служби също ще се изчисляват въз основа на намалените заплати.

От началото на януари се прекъсва действието на всички колективни трудови договори, както и на всички закони, министерски решения, наредби и други административни решения, които в миналото са регламентирали заплащането  на конкретните служители.

В същото време председателят на парламента Евангелос Меймаракис обяви нови съкращения в бюджета на институцията, дни след неговото приемане. По времена заседание на председателите той заяви, че ще бъдат орязани с още 25 на сто всички суми, които са свързани с покриването на разходите на депутатите. В тази категория спадат разходите за горива, офис оборудване, пощенски и телефонни услуги.

Същевременно ще бъдат намалени на половина обезщетенията на депутатите за участието им в заседания на комисии. Това означава, че от сега нататък ще получават по 75 евро на заседание.

Заплатите на сътрудниците на депутатите ще бъдат намалени с 35 вместо предвидените първоначално 40 на сто. Евангелос Меймаракис обяви също, че се очаква да бъдат намалени надбавките за извънреден труд и разходите за горива на привилегированите служители на парламента. 

Категории: Политика заплати обща щатна таблица държавен сектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus