Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама задържани след разгрома на мача Панатинайкос-Олимпиакос

12 Февруари 2013 / 19:02:43  GRReporter
1496 прочитания

Двама запалянковци бяха задържани като заподозрени за активни участници в размириците в неделния баскетболен мач между Панатинайкос и Олимпиакос. Полицията е разпознала хулиганите от кадрите от камерите в затворената зала на стадиона Елиникос и в момента издирва още трима души, които са участвали в сблъсъците по време на финала за Купата на Гърция по баскетбол. Единият задържан е заснет да вади нож на игрището. За втория има видео документ, който показва как чупи седалки и ги хвърля към полицията. Двамата задържани принадлежат към фенклубовете на двата отбора.

На финала за купата на Гърция двата отбора се наложи да прекъснат играта, за да може полицията да укроти и в последствие да изхвърли извън залата разбеснелите се фенове на двата отбора.

Причина за наелектризирането на ситуацията бе обичайното спречкване между феновете на двата отбора. Според телевизия Мега още по време на загряването на двата лагера, са се разменяли светлинни бомбички, въпреки че са ги делели над 30 метра разстояние. Една от тях удари играча на Панатинайкос Майк Брамос, без да го рани тежко.

Мачът между двата вечни опонента бе прекъснат в 13-тата минута след като напрежението ескалира до крайна степен. Двойни кордони на специалните полицейски части за борба с гражданските безредици пазеха трибуните на феновете на двата противника, за да възпрат пълния хаос. Въпреки това на полицията й отне малко повече от час, за да успокои духовете.

Накрая съдиите взеха решение залата да се изпразни. Панатинайкос спечели над Олимпиакос с 81-78, но се наложи отборът да вдигне тържествено купата пред празните скамейки. Залата, в която се проведе края на националното първенство има 7000 места. От общо 1800 зрители (по 900 дошли да подкрепят всеки отбор) след разчистването на зрителите останали по-малко от 100 души – акредитирани журналисти и фоторепортери и гости със специални покани. Равносметката след края на мача е 36 счупени седалки в страната на Панатинайкос и 242 разтрошени места от страната на Олимпиакос. Разпръскването на тълпата не се размина без използването на палки и малки количества сълзотворен газ.

Освен срещу хулиганите, полицията обяви вътрешно административно разследване срещу 24-ма членове на екипа на отдела за борба с гражданските безредици. Те са обвинени в неправилно изпълнение на своите задължения по време на акцията в стадиона, като запознати твърдят, че не са направили достатъчно, за да укротят ситуацията по-бързо. Ако бъдат доказани твърденията, ще последват дисциплинарни наказания, съобщава Вима.

Категории: СпортБаскетбол Панатанайкос Олимпиакос размирици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus