Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дясното може и да няма време да се обедини и организира

19 Юни 2013 / 16:06:34  Анастасия Балездрова
4504 прочитания

Шест дни след скандалното назначение на Делян Пеевски за директор на ДАНС, лошите изненади за българското общество нямат край. Премиерът Пламен Орешарски се принуди да признае, че е поискал достъп на Пеевски до класифицирана информация още преди да бъде избран от парламента, като заяви, че представената пред Народното събрание кандидатурата следва да има такива права. В същото време се оказа, че Делян Пеевски е единственият, за който е бил поискан предварителен достъп.

И докато протестите в София и други градове стават все по-динамични, а нови социологически проучвания показват нисък кредит на доверие от обществото, правителството назначи 11 областни управители, всички предложени от БСП.

За бъдещето на протестите и кабинета, плитическите алтернативи и медиите в България, GRReporter разговаря с известния от националното радио и телевизия журналист и блогър Иво Беров.

Г-н Беров, защо правителството предприе такъв самоубийствен ход с назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС? Как обяснявате това негово действие?

Пеевски има някои особености, които несъмнено са повлияли върху избора му за началник на ДАНС. Първо – той наистина е човек, нахъсен да събере всички и всякакви сведения срещу управлението на Бойко Борисов. БСП бърза да разбие основния си враг засега – ГЕРБ чрез прокурорско и съдебно преследване, защото знае, че не може да утвърди властта си с бързо излизане от кризата и изпълнение на предизборните обещания. Второ – Пеевски има власт, пари и влияние. Пари – чрез своите фирми и връзката си с Корпоративна Търговска Банка. Власт – чрез влиянието си в Движението за Права и Свободи. Влияние – чрез много медии, които притежава.

Как коментирате излязлата в сряда информация, че Делян Пеевски е имал разрешение за достъп до класифицирана информация на ниво“строго секретно” дни преди да бъде избран от парламента?

В БСП знаят, че колкото по-бързо започнат разкрития и съдебни процеси срещу хората на Борисов, толкова по-добре за тях. Затова са дали предарително сведения на Пеевски – за да разследва. Явно предварително са се уговорили какво ще прави като началник на ДАНС. Бързали са.

Каква е прогнозата ви за бъдещето на кабинета?

Кабинетът беше замислен да просъществува около година. През това време да извърши някои наистина необходими за икономиката и държавата действия, от БСП да оправдаят грешките и неизпълнените си обещания с Орешарски, както Бойко Борисов ги оправда със своя финансов министър Дянков. След това Орешарски да бъде натирен, със съответните явни и скрити възнаграждения (бонуси), а БСП със своите съюзници да съставят правителство - този път не експертно, а със свои хора. Протестите объркаха този план и вече не мога да предвидя какво точно ще стане.

Какво е според вас бъдещето на протестите и до какво могат да доведат?

Ако доведат до бързо падане на правителството могат да доведат и до нови избори. При което бившите управляващи – хората на Бойко Борисов ще отърват възможните присъди и ще искат от своя страна да се разправят с БСП. Едва ли да успеят изцяло „да си го върнат и да се разправят с БСП”, тъй като новият парламент също трудно ще състави правителство и няма да бъде устойчив. Но пък българските граждани ще придобият самочувствие и ще разберат, че политиката на България и съдбата на страната зависят в крайна сметка от тях самите.

Назначението на Пеевски предизвика бурни реакции включително в БСП, където изглежда, че назрява бунт. Какво ще се случи в партията, след като вчера дори ПЕС призова Сергей Станишев да подаде оставка?

Политическите противници на Станишев и преди всичко хората около Първанов ще се опитат да го изместят и да овладеят партията.

Как определяте действията на партия Атака и какви могат да бъдат последствията от опита й да създаде нещо като барикада и да попречи на демонстрантите?

Волен Сидеров, също като Бойко Борисов има добър политически нюх. В повечето случаи усеща какви са желанията и настроенията на своите избиратели и действа съобразно с тях. Никак не му пука как ще бъдат оценени действията му от обществото като цяло, за него е важно да се хареса на неговите си хора и те да гласуват за него. След последните му изяви обаче доверието към него несъмнено ще падне. Въпреки всичко той пак ще влезе в следващото Народно Събрание. Трябва все пак да се има предвид, че той вече е на границата на емоционалната си и психическа устойчивост и от него могат да се очакват някои непредвидими и чудати действия.

Ако има предсрочни избори, съществува ли вероятността да възникне нова правителствена коалиция?

Категории: Политика правителство ДАНС Делян Пеевски дясно пространство Иво Беров
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus