Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Europol разследва българин, бил замесен в уреждане на футболни срещи в Гърция

18 Януари 2012 / 21:01:04  Анастасия Балездрова
2751 прочитания

Новината, че един от шестте босове на световната тото мафия, която се занимава с незаконни залагания и уреждания на футболни мачове е българин гръмна преди половин година. Разкритието бе направено от сингапуреца Уилсън Радж Перумал, след като бе арестуван в Хелзинки по обвинението, че е уреждал мачове от финландското първенство, заедно с още девет местни футболисти.

„Синдикатът на черното тото се финансира от Сингапур. В него участват босове от България, Хърватска, Словения и Унгария. Ръководството се състои от шест души. Тези хора са безпощадни, не търпят нито кражби, нито предателство. Всеки, който им се противопостави е заплашен дори със смърт”, заяви Перумал пред финладнското правосъдие.

Скандали по повод уредените мачове избухнаха в 60 държави. През изминалата година в Гърция бяха заловени и разпитани десетки играчи, треньори, съдии и представители на футболни клубове, след като до правосъдието достигнаха звукови записи на телефонни разговори между замесените лица. В изданието на спортното телевизионно предаване „Съдебното дело по Скай” преди два дни водещият Кириакос Томаидис засегна отново международните мащаби на престъпната мрежа, като разкри българската връзка в нея. Ето какво разказа за GRReporter един от най-известните спортни журналисти в Гърция:

„Става дума за Костадин Хаджииванов, който е момента се разследва от Europol. В предаването разкрихме, че той е позвънил от гръцки мобилен телефон с „мозъка” на уредените срещи в Германия Анте Сапина, който се намира в затвора. Конкретният разговор е бил проведен на 17 април 2009. Чува се как Хаджииванов се уговаря със Сапина за внасянето на 70 000 евро в банковата сметка на футболист, който играе в кипърския отбор Омония”.

Според Кириакос Томаидис двамата мъже са разговаряли по телефона още няколко пъти. По време на разговорите те са споменавали името на китаеца Танг Ши Енг, който е първият в света заподозрян за участие в уреждане на футболни срещи.

„Банковите сметки, за които говорят се намират в сингапурски банки. Сингапурец е и Уилсън Радж Перумал, който предостави на финландските власти доста информация за начина на действие на мрежата”.

Константин Хаджииванов, чиято лична карта бе показана в предаването е призован от следователя Касимис, за да даде показания по случая с уредените мачове в Гърция. „Очаква се да бъде призован от съдии-следователите Калоянис и Аргирис, които получиха пълната папка по случая днес”.

Кириакос Томаидис разкри пред GRReporter, че е успял да се свърже с българина, който изразил желанието си да се срещнат. „Костадин говори много добър гръцки”, подчерта журналистът и допълни, че разкритията му по случая тепърва предстоят.

В същото време Световната футболна федерация ФИФА обяви, че през февруари ще учреди „открита линия”, на която играчите ще могат да подават сигнали за опитите за подкуп към тях. Директорът по сигурността Крис Ийтън заяви, че „ФИФА ще предприеме действия и ще защитава лицата, които ще предоставят информация за начина на действие на престъпните мрежи. Той се обяви за налагането на  по-строги наказания във всички страни, като каза, че ако Перумал е бил заловен за същото престъпление в Австралия, е щял да бъде осъден на десет години затвор.

Крис Ийтън подчерта, че ФИФА е решена да предприеме драстични мерки срещу уреждането на футболни срещи и гарантира амнистия на всички играчи, рефери и официални лица, които са нямали друг изход, освен да изпълнят заповедите на членовете на престъпната мрежа, но в последствие са предоставили информация по случая. 

Категории: СпортФутболуредени мачове Костадин Хаджииванов подкуп Анте Сапина престъпна мрежа ФИФА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus