Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейската комисия без спасителен план за Гърция

13 Март 2010 / 17:03:32  GRReporter
1670 прочитания

Европейската комисия не е достигнала до съгласие за спасителен план за гръцката икономика, заяви говорителят на институцията Джонатан Тод. Заявлението му беше предизвикано от днешна публикация на британския вестник “Гардиан”, в която се твърди, че Комисията е стигнала до решение за помощ за икономически закъсалата Гърция на стойност 25 милиарда евро. Изданието се позовава на анонимен източник от Европейската комисия, който казал, че финансовите инжекции щели да се дават на Гърция на двустранна основа под формата на заеми или на гаранции за взимането на заеми. Механизмът щял да се задейства само, ако Гърция се обърне за помощ към Брюксел. Само в рамките на 2010 година нуждите на страната от външни заеми са 53,2 милиарда евро.
    “Гардиан” цитира европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен, който заявява, че гръцкият случай е крайъгълен за еврозоната. “Ако Гърция фалира, това ще е неуспех за всички нас. Ще подкопае авторитета на Европейския съюз не за дълго, а може би за винаги. Еврото не е просто една валута, то е централната политическа идея на ЕС. Наистина сме на кръстопът”, казва той пред вестника.
    Междувременно стана ясно, че Брюксел предвижда свиване на брутния вътрешен продукт на Гърция с 2,25 на сто през 2010 година. Прогнозите на Банката на Гърция са за 2% свиване, а на финансовото министерство - между 1,5 и 2 на сто. В понеделник на заседанието на Ecofin ще бъде представен подробен доклад за състоянието на гръцката икономика. Преди няколко дни и Дойче Банк излезе с доклад за Гърция, където предвиждането за рецесията е 4 на сто, а безработицата ще достигне до 20 на сто.
    В доклада на ЕК се посочват и 5 капана, в които може да попадне социалистическото правителство на Гърция и които да не позволят да се изпълнят целите на Програмата за стабилност.
рецесията да е по-голяма от предвидената, така както за 2009 предвижданията бяха за спад на БВП с 1,2 на сто, а той спадна с 2 на сто.
лихвите за получаването на заемите да останата високи и след влизането в сила на новите мерки.
бюджетните разчети за приходите от данъци могат да се окажат много “амбициозни”.
доходите като цяло могат да се окажат по-малко от очакванията.
сумите, които Гърция очаква да получи от европейските фондове тази година могат да се окажат нереалистични.
    Резултатите от изпълнението на бюджета за първите 2 месеца на годината засега са разочароващи. Приходите са се увеличили със 7,8 на сто вместо с очакваните 9,2 на сто. Разходната част на бюджета също е обезпокоителна, като се има предвид, че правителството замрази връщането на ДДС на фирмите-износителки до 31 май 2010.

Снимка - Катимерини

Категории: Европейска помощ гръцка икономика криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus