Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Facebook за малкия бизнес

12 Юли 2013 / 09:07:49  Иван Петков
2763 прочитания

Да си го кажем направо: Facebook фирмените (или фен) страници са рай за малкия бизнес. От кварталното ресторантче, през малък магазин, ателие, работилничка до гаражен автосервиз или малка танцова школа, фен страниците дават безплатна възможност да покажеш на света, че съществуваш, да си направиш безплатна страница, да се отбележиш на картата, да информираш своите клиенти за последните новости, промоции и важни събития, които биха им били полезни, а на вас да донесат нови доволни клиенти и съответните продажби. Много бизнеси не намират смисъл да инвестират в сайтове, поради ред причини. Най-вече, защото са достатъчно малки, за да могат да си позволят да отделят една не малка сума пари за създаване на сайт, който освен това изисква ангажираност и не на последно място – поддръжка. Липсва човек, който да специално да се грижи за сайта, а допълнителната поддръжка изисква допълнителни средства.

Преди да продължа, нека изясня, защо намесвам малките фирми и бизнеси с фирмените (фен) страници във Facebook и настоящата тема? Средният и голям бизнес, особено големите фирми, имат не само човек (или цял отдел), който да се занимава с техния фирмен сайт, а дори могат да наемат външна агенция, която да се изгради цялостна стратегия, свързана с представянето на компанията в социалните мрежи. Професионалистите в тези компании са запознати с обсъжданата в тази статия тематика, или поне би трябвало. Поради това смятам, че темата на настоящата статия е полезна за хора, които сами поддържат своята Facebook страница, имат малко време и базови познания, и, съответно, не са запознати с много от „подводните камъни” т.е. грешките, които ако допуснат, могат да доведат до различни по вид и строгост наказания или забрани.

Нека започнем отначало и да изясним съвсем накратко естеството на фирмените или фен страниците, както е популярно да се наричат. Запомнете нещо важно: макар вие да сте ги създали и да сте поставили името на своята фирма на тях, те не са ваша собственост! Те са собственост на Facebook и цялото съдържание върху тях, което носи описаните по-горе ползи, трябва да се съобразява с правилата, които Facebook има за този тип страници. Това трябва да е много ясно, за да не останете неприятно изненадани. След като сте положили не малко усилия и време в създаването, поддържането и популяризирането на вашата фирмена страница, тя бъде наказана заради нещо, което на вас ви се струва съвсем нормално и допустимо да се върши в блог или фирмен сайт. Бързам да дам подходящ пример. Съвсем нормално е един фирмен сайт да ви посрещне на първата си страница с най-актуалните си предложения. В корицата на Facebook не е разрешено да се поставят промоции или пък покани посетителите да харесат страницата. Същото важи и за обявяване на игри, които са свързани с харесването на страницата.

Ще изнеса някои важни положения, които да имате предвид, с уговорката, че те не изчерпват всички правила. По подробно за правилата, които конкретно засягат фирмените страници, можете да прочетете тук.

  • Facebook страницата ви може да бъде наказана, ако нарушавате нечии интелектуални права. Социалната мрежа изглежда като място, на което може да се споделя (почти) всичко, но когато става въпрос за фирмени страници, всички рестрикции, които важат извън Facebook, по отношение на споделянето на съдържание със запазени интелектуални права, важат и тук.
  • Не можете да използвате запазени марки, без изричното съгласие на съответната компания, която ги притежава. Това важи и за самия Facebook. Внимавайте и с използването на запазени марки в името на страницата, особено ако са на латиница. Има строго отношение и към използването на имена, които са близки и целят визуално или при признасяне да наподобяват популярни брандове.
  • Случаи, в които използването на бутона за харесване на фирмената страница, лайк-бутон/Like/ не е позволено:

-          Ако поставите Like-бутона на фирмена страница на сайт

-          Ако използвате Like-бутона като условие за участие във ваша промоция.

Тези нарушения се засичат от анти-спам системите на Facebook.

  • Внимавайте с поставянето на съдържание, за което има възрастово ограничение: алкохол, цигари и други. Ако не направите съответните настройки, които посочват, че на вашата страница има такова съдържание, ще последва наказание.

 

Ето накратко и случаите, при които една фирмена страница може да бъде наказана:

Доволни ли сте от вашата фирмена Facebook страница?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus