Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фермерите ще обявят война на държавата за европейските обезщетения

24 Януари 2012 / 20:01:35  Анастасия Балездрова
2963 прочитания

Традиционно януари и февруари са месеците на фермерските протести в Гърция. Тази година те започнаха доста умерено и на практика до момента не създават никакви проблеми за свободното движение по пътищата.

Гръцките фермери искат държавен контрол и финансиране на организацията за земеделско осигуряване ЕЛГА, която да покрива загубите на тяхната продукция от всички природни бедствия и болести и да изплаща обезщетения за всички щети.

Фермерите възнамеряват да проведат потестни митинги пред местните подразделения на ЕЛГА, областните управи и клоновете на Националната компания за електрификация, както и блокади по гръцките пътища.

GRReporter се обърна към председателя на фермерите в района на Серес Янис Туртурас с въпроса дали и тази година ще станем свидетели на блокади на границата с България.

„Уверявам ви, че в този момент никъде в Гърция няма да има блокирания на пътища, понеже смятаме, че ситуацията в страната не позволява такива протестни действия. Ние сме в постоянна връзка с колегите си от цялата страна, включително от област Тесалия, с които проведохме общи протести. Затова съм сигурен, когато ви казвам, че засега не съществуват подобни намерения. За нашия район е възможно да се проведат протестни митинги в Серес, които обаче по никакъв начин няма да засегнат пътните превози”. Той все пак подчерта, че информацията му е валидна за следващите 20 дни.

Според Янис Туртурас един от основните проблеми за фермерите остават изкупните цени на тяхната продукция. „Добавете към това повишените цени на тока и извънредните данъци и ще разберете пред колко трудности сме изправени”.

Той заяви, че фермерите протестират, понеже никой в министерството на земеделието не се занимава с текущите въпроси. „Министърът Костас Скандалидис е зает в вътрешнопартийните проблеми на ПАСОК, заместник-министърът от ЛАОС Астериос Рондулис е един човек, който според мен „спечели тотото” и се озова на един отговорен пост, въпреки че не разбира нищо по тези въпроси, а другият заместник- министър Янис Дривеленгас живее в своя си свят”.

Друг парещ за тях въпрос е данъкът, който плащат в полза на ЕЛГА – организацията за осигуряване на фермерите в Гърция. „Преди ни удържаха по 3 на сто от произведената продукция. Сега ни принудиха да предплащаме, независимо от това дали и каква продукция ще имаме и то на декар обработваема площ. Това не е справедливо”. Според него цените на продуктите, върху които се изчислява конкретната удръжка са определени по погрешен начин. „Не е възможно да оценяваш зеленчуците, произведени на декар площ на 50-60 евро. Каква ще бъде печалбата на производителя в този случай? Всичко това е направено „във въздуха”, както всичко останало в Гърция”.

Данъчното облагане на фермерите е една от най-дискутираните напоследък теми. Те не са задължени да водят счетоводни книги и според специалисти това създава благоприятна база за укриване на данъци от участниците в цялата верига, през която преминава земеделската продукция, докато достигне до потребителите. „Ние сме за счетоводните книги и много от нас водим такива. Съществуваше обаче един друг статут, при който фермерите плащахме данък 23 на сто, каквото и да се случеше с нашата продукция. И не забравяйте, че облагането с данъци на декар е обективно. Това, което искам да подчертая е, че не фермерите са първенци по укриване на данъци в Гърция. Онези от нас, които го правят са много малко и са собственици на големи площи. Със сигурност не сме против счетоводните книги да бъдат въведени за всички ни”.

В началото на годината източници от Европейския съюз заявиха, че гръцките фермери ще трябва да върнат около 425 милиона евро, които са получили неправомерно от правителството по време на протестите си през 2009. „Ние имахме щети, които бяха доказани от ЕЛГА, за които получихме обезщетенията. Ако някои в правителството не вършат  добре своята работа и не могат да оправдаят средствата пред Европейския съюз, това не е наш проблем. Аз не съм юрист, за да знам какво точно е трябвало да направи министерството, преди да даде парите. Със сигурност обаче отговорността не е на фермерите. Но ако за пореден път поискат от фермерите да платят за грешките на други хора, това вече ще е причина за война. Тогава няма да има просто протести, „ще гори” цяла Гърция”.

Категории: Икономика фермери протести блокади обезщетения Европейски съюз данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus