Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фиаско претърпя отварянето на банковите сметки на депутатите в Швейцария

15 Септември 2012 / 12:09:08  GRReporter
1185 прочитания

Със закъснение от 6 месеца парламентът представи отрицателния отговор на швейцарските власти да отворят банковите сметки, които евентуално притежават гръцки депутати, които се позовават на банковата тайна, и по този начин доведоха до фиаско тази инициатива.

          Припомня се, че миналата пролет тогавашният председател на парламента Филипос Пецалникос и отговорния заместник-председател Евангелос Аргирис поискаха от всички депутати да упълномощят Националната банка на Гърция и Съюза на гръцките банки да пискат сведения от швейцарските власти за възможни недекларирани банкови сметки на политици. На практика, всеки депутат подписа заявление, в което отбелязва, че упълномощава гръцките власти на разследват дали разполага със сметки в Швейцария.

          На конкретното искане швейцарските власти са отговорили с имейли още през април и май, че законовите разпоредби не им позволяват да предоставят исканите сведения и отбелязват: "Както вече ви отговорихме в имейлите си от 25 април и 11 май, не е в политиката на швейцарските банки да представяме подобни искания на нашите членове. Членовете на парламента могат директно да се свържат с банките си, ако имат сметки в Швейцария. Във всеки случай, швейцарските банки не са задължени да потвърждават, че конкретно лице няма сметка в тях. Факт е също така, че политиката на определени банки е да не потвърждават такива отрицателни искания."

          След реакциите, които предизвика закъснялото публикуване на отрицателните отговори на швейцарските власти, заместник-председателят на парламента и председател на Комисията за финансов контрол на партиите и депутатите Танасис Накос заяви, че на 12 септември е свикано първото заседание на разширената комисия за контрол на финансите на депутатите. На това заседание председателят на комисията информирал депутатите от всички партии, юристите и преподавателите, които участват в комисията, за съществуването на писмото от Съюза на швейцарските банки, копие от което е дадено на всички на следващия ден. Председателят не само не е скрил писмото, а напротив, запознал е членовете на комисията с него.

Категории: Гърция Швейцария банки тайни сметки депутати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus