Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Футболният бос Псомиадис на път да се измъкне с леки наказания

15 Ноември 2013 / 17:11:27  GRReporter
909 прочитания

Малко преди финала на делото срещу скандалния футболен бос Макис Псомиадис, прокурорът поиска той да бъде оневинен за по-голямата част от предявените срещу него обвинения - сформиране, участие и ръководство на престъпна група, както и за даване и получаване на подкуп във връзка с уреждането на резултата на четири футболни срещи.

Според Виргиния Сакеларопулу в съдебната зала не са били представени достатъчно доказателства за съществуването на престъпна група, която е уреждала предварително резултатите на мачове от гръцкото първенство срещу заплащане. Тя предложи още да бъде променено обвинението за изнудване (в степен углавно престъпление) в опит за изнудване от същата степен и премахването на обвиненията за незаконен хазарт и пране на мръсни пари от Макис Псомиадис.

снимка: FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Разследването срещу някогашния президент на футболния клуб АЕК започна през 2011, когато гръцката полиция и Службата за борба с финансовите престъпления заловиха 10 души по обвинението, че са уредили предварително резултатите от 41 мача, които са били част от списъка на УЕФА. Десетимата бяха обвинени за измама, незаконен хазарт, пране на пари и участие в престъпна група. По-късно към групата бе добавен още един участник в престъпната схема.

Първоначално Псомиадис бе освободен от предварителния арест, след като му бяха наложени мерки за ограничение. Веднага след излизането си от ареста той изчезна и бе обявен за международно издирване. Два месеца по-късно македонската полиция го залови и след престой в затвора в Скопие, скандалният футболен бос бе предаден на гръцките съдебни власти.

Обвиняем по делото, което се разглежда в атинския Апелативен съд е и синът на Псомиадис – Ставрос. Предложението на прокурора към съда бе да бъдат премахнати всички предявени срещу него обвинения – сформиране и участие в престъпна група, даване и получаване на подкупи и незаконен хазарт.

В пледоарията си прокурорката поиска тежки присъди за седем от общо 11-те основни обвиняеми. Паралелно с това тя отправи упреци срещу президента на Гръцката футболна федерация Софоклис Пилавиос и други свидетели по делото за тяхната позиция. „Пилавиос е един уязвим и отстъпчив човек, който не допринесе с нищо за разнищването на случая”, каза Сакеларопулу и допълни, че случващото се в гръцкия футбол тъне в дълбок мрак.

Присъдите се очаква да бъдат обявени следващата седмица.  

Категории: Криминална хроникаФутбол уредени мачове процес Макис Псомиадис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus