Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Германия финансира инвестиционен фонд в Гърция

18 Юли 2013 / 14:07:31  Виктория Миндова
999 прочитания

Германската инвестиционна банка за развитие KFW ще финансира създаването на нов гръцки фонд за развитие. Това стана ясно по време на посещението на германския финансов министър Волфганг Шойбле в Атина тази седмица. Той не само обяви създаването на финансовата институция, но даде и своята гледна точка за развитието на оздравителната програма на Гърция.

“Най-трудният момент мина, но не сме излезли още от гората”, каза алегорично германският финансов министър на бизнес форум организиран от Гръцко-германската търговско-индустриална камара. Той подчерта, че планът на европейците за излизане от кризата е да се даде възможност на страните с проблемни финанси да си помогнат сами. С други думи да се даде помощно финансиране на държавните-членки в беда, докато те оздравят държавните си бюджети. Затова Германия отказва да приеме отклонения от програмата.

Шойбле подчерта необходимостта Гърция да продължи със структурните реформи. В това число включи подобряването на дейността на публичния сектор, по-ефективното събиране на приходите в държавната хазна и нуждата от нова по-силна подкрепа на малките и средни предприятия в страната. “Компаниите не могат сами да създадат икономически ръст, но това може да се случи с помощта на един по-ефективен публичен сектор”.

Той бе категоричен, че средиземноморската страна трябва да продължи да изпълнява коректно задълженията си към външните кредитори и отхвърли възможността за ново орязване на държавния дълг, който се държи от частните инвеститори и от Европейската централна банка.

“Трябва да останете фокусирани върху това, което сме се споразумели. Всичко останало е опасно и служи против интересите на Гърция”, настоя Шойбле.

Германският финансов министър обърна специално внимание на темата за ново намаляване на дълга. Според него е лицемерно Гърция да иска гаранции за кредитиране от Европейския валутен фонд (EFSF) и в същото време да настоява за ново окастряне на задълженията към него.

Шойбле подчерта, че ако програмите за преструктуриране на външния дълг не са придружени от допълнителни мерки за фискално оздравяване, тежестта на дълга ще се прехвърли върху бъдещите поколения и това няма да има положително отражение върху икономиката.

Гръцките бизнесмени, които присъстваха на събитието подчертаха, че Шойбле категорично е игнорирал призивите на страната за отслабване на строгите мерки за фискални съкращения. “Трябва да останете фокусирани върху това, което сме се споразумели. Всичко останало е опасно и служи против интересите на Гърция”, настоя той.

Атина посрещна германския финансов министър със строги мерки за сигурност. Целият район около хотел Хилтън, където се проведе бизнес форума, парламента, централата на премиера и отсечките около финансовото министерство бяха отцепени.

В зоната около тези институции беше спрян градския транспорт и свободното движение на коли. На всеки два метра по продължение на маршрута на германския министър бяха поставени полицейски постове, а централните пътни артерии около площад Синтагма бяха барикадирани от бронирани автобуси на полицията. Забелязва се и засилено присъствие на отрядите за борба с масовите безредици.

Четирите централни спирки на метрото също са затворени, за да предотвратят събиране на граждани, както се процедира и по време на посещението на германския канцлер Ангела Меркел миналия октомври. Хеликоптери на властите за сигурност кръжат над блокираните райони и наблюдават за движението на гражданите. В шест часа вечерта противниците на водената политика на фискална консолидация, леви организации и синдикати обявиха протест на площад Клавтмонос под мотото “Шойбле, не си желан в Гърция”.

В програмата на посещението на германския финансов министър са включени среща с премиера Андонис Самарас и посещение във финансовото министерство. Посещението ще завърши с обща пресконференция на финансовите министри на двете страни.

На пресконференцията стана ясно, че германската мисия в Атина включва икономисти и финансисти от правителството и от банката за развитие KFW, която ще даде не само гаранции и финансиране, но и техническа помощ на новия гръцки инвестиционен фонд.

Междувременно източници разясниха пред GRReporter, че германската държава ще отпусне 100 милиона евро на KFW, за да инвестира в развитието на малки и средни предприятия.

“Вярваме на Гърция, поддържаме я и заедно полагаме всички услия да възвърне икономическото си развитие”, заяви за пореден път Шойбле и отново подчерта, че Германия няма да приеме отклонения от  договорената програма.

Германският финансов министър отказа да отговори на въпроса на гръцки журналист дали от 2014 кредиторите ще наложат нови мерки за фискална консолидация. “Аз не съм нито тройката, нито съм преподавател, който ще преподава от катедрата как да се управлява гръцката държава. Според последния доклад на надзорната тройка преди две седмици знаем, че програмата за страната продължава да се изпълнява. Решения по темата ще се вземат след третото тримесечие на година, когато бъде завършен следващия доклад за състоянието на икономиката”, заяви Шойбле.

За проблемите на безработицата, германският финансов министър заяви: “Това, което всички се опитваме да достигнем заедно е да създадем единен трудов пазар в Европа”. Той подчерта, че всички страни се опитват да спрат изтичането на таланти (the brain drain) по време на криза, но това не е най-големият проблем. Опитът на Германия сочи, че специалистите, които търсят реализация в чужбина се връщат в страната, натрупали опит и познания. Шойбле подчерта, че преди 10 години Германия е била “болният” на Европа. Тя познава лекарството, което днес ползва Гърция и няма друг път за оздравяване на икономиката от фискалната консолидация и структурните реформи.

Категории: ПолитикаИкономикаПазариШойбле Атина криза евро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus