Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гласувах за ГЕРБ, за да не позволя България да се управлява от БСП

14 Май 2013 / 19:05:53  Анастасия Балездрова
5904 прочитания

Два дни след парламентарните избори в България неизвестността около това кой ще поеме управлението остава. В същото време лидерите на няколко малки партии, които не успяха да прескочат бариерата от 4 на сто, за да влязат в парламента подадоха оставки и това създава очакване за обновление и вероятно разместване на съотношенията в политическия спектър.

GRReporter продължава поредицата от интервюта по темата с интелектуалката Милена Фучеджиева. Тя е писател, сценарист, режисьор и създател на нашумелия в България сериал “Седем часа разлика”.

Г-жо Фучеджиева, чувствате ли се представена в новия парламент?

Не, не съм представена. Просто гласувах за по-малкото зло.

А смятате ли, че по-голямата част от българите са представени в него?

Аз смятам, че българите определено са представени. И не приемам стигматизацията на някои социолози, анализатори и коментатори: Ако гласуваш за ГЕРБ си лумпен или чалгаджия, ако гласуваш за някой друг си нещо друго. За мен резултатът от изборите е показателен за това, че хората не искат БСП да ги управлява. Но ГЕРБ не успяха да се справят икономически със ситуацията в България. Освен това я управляваха по време на тежка международна криза. Което и да беше правителството, то едва ли щеше да излезе читаво от тази история.

За съжаление малките десни партии си отидоха. От друга страна обаче това е добре, защото аз виждам, че всъщност младите хора в големите градове масово са гласували за ГЕРБ, което означава, че има желание и място в това пространство. Бъдещето ще покаже дали ГЕРБ ще остане като някаква значима партия или не, но така или иначе има място за нещо ново. Явно младите хора изобщо не се интересуват нито от Иван Костов, нито от СДС, от никой от старите лица. Те искат нови лидери, които да се представят по различен начин.

Мисля, че на изборите гласуваха достатъчен брой хора. На всякъде по света има отлив от изборите, навсякъде има недоверие към политиците. В една такава атмосфера е много трудно да спечелиш избори с голяма преднина.

Но дори след всички скандали фактът, че ГЕРБ запази своята преднина доказа, че хората не искат да бъдат управлявани от БСП, без това да означава, че те няма да го направят.

Бяхме свидетели на едно тотално раздробяване на десницата. Защо се случи? И как може да се стигне до една ако не единна, то поне укрепена дясна партия в България?

Старите наименования явно вече не “говорят” на младите хора. Старите лидери нямат тази харизма, която да ги привлече към тях. Напоследък има огромно влияние това как изглеждаш, как се държиш, можеш ли да говориш на езика на младите хора, на езика на улицата, на всички тези езици, които са извън интелектуалците и елита. Ако не говориш на тези езици ти нямаш голям шанс да спечелиш.

Иван Костов е един много интелигентен човек, но за съжаление той много отдавна трябваше да си подаде оставката. Бойко Борисов се обиди на народа затова, че излезе на улицата и си подаде оставката. Естествено това не беше провокирано само от народа, според мен. Това беше едно много добре организирано активно мероприятие с участието и на Държавна сигурност, и БСП, и Русия. Просто те не можаха да му простят това, което направи за Белене. Съответно се обиди и напусна. От друга страна Костов на времето също се беше обидил. Това са хора с голямо его, които се обиждат, напускат и това не носи нищо добро. Просто, защото тук няма място само за харесване и когато човек се хване на власт трябва да знае, че може всичко. А в България пък още по-всичко.

Меглена Кунева е също една много интелигентна жена с опит в Европа, но начинът, по който говори и изглежда я поставя твърде далеч от българския народ. Тя може да заплени част от градското население, и то не много голяма част, въпреки че не се представи зле на тези избори. И ето – тя направи същата глупава, според мен грешка. Още преди някой да е чул за нея, както се казва, тя подаде оставка. Как така? Това са първите й избори. Защо да подаде оставка?

В началото аз бях против идването на Борисов в политиката. Писала съм много злостни неща срещу него. Когато се върнах в България тя изглеждаше много добре, но явно нещата само са изглеждали така, докато хората са били много бедни и продължават. ГЕРБ се поведе по политиката на бюджетни съкращения, както стана в други държави, но в България просто няма възможност да се затегнат повече коланите, защото хората са истински бедни.

Лично аз много се надявах, че Иван Костов и Надежда Нейнски ще успеят да се разберат. Но с това, че не успяха, те отнеха моето представителство в парламента. Смятам, че и двамата са много опитни и интелигентни политици, които имат голям опит зад гърба си и се надявах да се споразумеят. Но те се скараха за пореден път и съответно аз дадох гласа си за ГЕРБ, защото за мен беше важно да дам гласа си за този, срещу който червените плюят най-много. Това просто е моята вътрешна логика и се чувствам добре с избора си.

Виждате ли все пак да се появява на българската политическа сцена някаква дясна партия?

Категории: Политика избори ГЕРБ БСП десница Бойко Борисов Милена Фучеджиева
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus