Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Големият гръцки «купон» с фармацевтичните разходи

26 Февруари 2012 / 16:02:55  GRReporter
1535 прочитания

Милиардите, пръснати в продължение на над 10 години за фармацевтични разходи, допринесоха значително за финансовата катастрофа на Гърция.

Гърция е шампион на Европа по свръх потребление и изписване на лекарства, като държавните разходи в тази област от 2,4 милиарда евро през 2004, достигнаха през 2009 до 5,28 милиарда евро.

В същия момент Белгия, която има почти същото население като Гърция, е изразходвала едва 2,5 милиарда евро, сума, равна на тази, която трябва да достигне Гърция през 2012, според указанията на Тройката.

Показателен е фактът, че фармацевтичните разходи в Института за социално осигуряване (ИКА) са се увеличили от 2000 с над 400%, като през 2009 достигат 2,4 милиарда евро. Съответно в Осигурителния институт на земеделците (ОГА) разходите през 2009 се увеличават до  1,2 милиарда евро от едва 279 милиона през 2000.

През 2009 общите фармацевтични разходи в Гърция, с население 11 милиона души, достига 8,4 милиарда евро. Т. е. с 4 милиарда евро повече от страни със същото или малко по-малко население, като Швеция, Португалия, и едва с 4 милиарда евро по-малко от Испания, чието население е 47 милиона души.

ДЪРЖАВНИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ РАЗХОДИ В ГЪРЦИЯ

Осигурителни фондове:

• 2004 - 2,4 милиарда евро

• 2009 - 5,28 милиарда евро (Белгия: 2,5 милиарда евро)

• 2012 - 2,88 милиарда евро

ОБЩО ФАРМАЦЕВТИЧНИ РАЗХОДИ ЗА 2009 

•  Гърция - 8,4 милиарда евро

• Швеция - 4,1 милиарда евро

• Португалия - 4,2 милиарда евро

• Испания - 12 милиарда евро

За да успее Гърция да съкрати фармацевтичните си разходи с над 1 милиард евро, Меморандумът предвижда разширяване употребата на така наречените „генерични” лекарства, т. е. на заместителите на оригинални лекарства, които съдържат същата активна съставка, но са много по-евтини.

През 2011 генеричните лекарства съставляват едва 18% от общите фармацевтични разходи на Гърция. Проектозаконът, който ще бъде гласуван в сряда, цели процентът на генеричните лекарства, които се покриват от осигурителните фондове и се отпускат от държавните болници, да достигне 50% до 2013.

Сред бурята от реакции на лекарското съсловие около стойността на генеричните лекарства, Националната агенция по лекарствата уверява, че така по никакъв начин не се застрашава общественото здраве.

Фармацевтите: Спираме отпускането на лекарства на кредит от 1 март

Същевременно Фармацевтичните дружества в Атина, Пирея и Ахаия обявиха решението си от 1 март да прекратят отпускането на лекарства на кредит за всички осигурителни фондове.

В съобщението на Фармацевтичните дружества се отбелязва, че дълговете на осигурителните фондове растат в геометрична прогресия, а трудното икономическо положение, в което са изпаднали фармацевтите «се вижда от ежедневните съобщения за конфискация и затваряне на аптеки, които получават членовете ни».

«Вече не сме в състояние да отпускаме каквото и да било на кредит, тъй като нашите доставчици искат да им бъде плащано веднага и в брой, а отговорните лица сякаш живеят на друга планета», се споменава в съобщението, като в заключение се казва, че «Фармацевтичните дружества в Атина, Пирея и Ахаия като не могат да се справят финансово в настоящите условия, с огромно съжаление и като чувстват, че осигурените лица са наясно с реалността, прекратяват от 1 март 2012 отпускането на лекарства на кредит за всички осигурителни фондове».

 

 

Категории: фармацевтични разходи свръх потребление Институт за социално осигуряване ИКА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus