Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Голямо шествие в подкрепа на Константина Кунева днес в Атина

22 Януари 2009 / 11:01:04  GRReporter
2057 прочитания

            Днес в 18,00 часа гръцките синдикати организират голямо протестно шествие в подкрепа на българката Константина Кунева, която бе залята с киселина на 23 декември и оттогава лежи в интензивното отделение на атинската болница „Евангелизмос”. Жената е секретар на синдиката на чистачките и домашните помощници и покушението срещу нея се свързва с активната й синдикална дейност. Днешното шествие ще започне от централната сграда на Атинския университет и ще приключи пред Министерството на заетостта.           

            Гръцките синдикати разпространиха вчера указ, с който осъждат покушението срещу Константина Кунева и призовават правителството да сложи край на средновековните условия, при които се трудят заетите във фирмите по чистотата. Профсъюзите искат правителството да отмени закона от 2001 година, който дава право на една държавна организация да наема чистачки от частни фирми, като плаща на работодателите им, а не директно на чистачките. В указа се говори за политическа протекция на съмнителни работни взаимоотношения, които са по-скоро характерни за крепостничеството, а не за модерна европейска държава през 21-вия век.

            Синдикатите настояват гръцката държава изцяло да поеме разходите по лечението на Константина Кунева и да й осигури достойна пенсия. Те също така призовават синдикалните членове да продължават да защитават правата си, за да покажат, че подобни опити за убийство заради профсъюзна дейност не само няма да я задушат, а ще я вдъхновят.

            Константина Кунева е с тежки изгаряния по лицето и гърлото, в следствие на които е изгубила едното си око, а лекарите все още се борят за спасяването на второто око. Жената има тежки увреждания на гласните струни и хранопровода.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus