Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Google се готви да обсеби всекидневието ни

27 Юни 2014 / 08:06:53  Иван Петков
1647 прочитания

Само ден преди началото на Google I/O конференцията за разработчици, от Bloomberg направиха кратка класация на най-футуристичните проекти на интернет гиганта. Класацията е показателна за посоката в която една от най-богатите и влиятелни съвременни технологични компании смята да поеме.

На пето място са поставени Nest

През 2013 Google придобиха Nest за 3.2 милиарда долара, сума, която надвишава 2 пъти платената от Google сума за Youtube. Към проекта Nest беше присъединена и компанията Dropcam само за "скромните" 555 милиона. Dropcam са специализирани в производството на камери за дома, които могат да бъдат проверявани през смартфон, независимо къде се намирате по света. От своя страна Nest продава дигитални термостати и детектори за дим, които могат да се проверяват и управляват дистанционно през мобилни устройства. Google се стреми да се превърне в по-голям играч на пазара на свързани устройства. Амбицията й е свързана с тенденцията все повече предмети, които хората използват в ежедневието си, да бъдат свързани с интернет и да се контролират чрез мобилни устройства.

Четвърто място се отрежда на проекта Loon

Проектът обещава да достави интернет за всеки и на всяко място, особено на отдалечени и трудно достъпни за традиционните начини за свързаност. Първият експериментален полет е извършен през 2013 от Нова Зеландия. Предвид, че целият основен и най-доходоносен бизнес на Google е свързан със световната мрежа, този проект изглежда... логичен.

Бронзът се пада Google Glass

Преди време ви информирахме за тези очила, които се управляват с гласови команди и вкарват потребителите в така наречената "разширена реалност". Очилата са на път да влязат в масово производство. Те предизвикват голям ентусиазъм сред запалените технологични фенове, въпреки досегашната солена цена от 1500 долара. На конференцията  I/O очилата изглеждаха като всекидневен аксесоар, красящ лицето на много от присъстващите разработчици. Този проект има и своите противници и вече привлече вниманието на властите. Очилата бяха забранени в редица държавни институции, както и частни барове, ресторанти , кина.

Второто място е запазено за Boston Dynamics

Компанията е придобита през 2013 и произвежда... роботи. Точно така, това е сбъдната мечта на писателя фантаст Айзък Азимов или по-скоро е на път да се сбъдне. Целта на Google е роботите широко да навлязат в нашето всекидневие. Искате ли свой домашен робот?

Призът отива при безпилотния автомобил на Google

Целта е създаването на сигурен автомобил управляван от дигитален шофьор. Избягването на катастрофи и намаляване на жертвите от тях, съчетани с комфорта просто да се наслаждаваме на гледката докато пътуваме. Свят без задръствания и изхабени нерви, без фатални човешки грешки. Следващата фаза на проекта е автомобил без волан и педали.

I/O 2014 показа, че това далеч не е всичко! Различните отдели на Google работят усилено, за да завладеят все повече сфери и нови територии за технологиите, разработвани от компанията. Още първия ден бяха представени няколко проекти, които не са толкова футуристични, готови са да навлязат на пазара и можем да приемем като свързващо звено с бляскавата визия на Google за бъдещето.

Android Auto

В настоящия момент автомобилите ни са пълни с електроника, имат собствени компютри, които се грижат за различните системи в тях. Но като цяло те не са свързани със световната мрежа. Това е на път да се промени. Android Auto не е самостоятелна операционна система за автомобилна мултимедия. Програмата извежда на екрана на автомобилното табло картина от смартфона. Тя дублира инсталираните в него приложения и позволява те да бъдат управлявани с помощта на сензорна повърхност, джойстик или бутони на волана. Системата може да осъществява позвънявания, да чете и записва произнесени на глас SMS-и, да напомня, да организира маршрут в Google Maps, да възпроизвежда музика и да извежда на екрана различни приложения (напр. социални мрежи).

40 производители на автомобили участват в Отворения автомобилен алианс и си сътрудничат с Google, за да бъде интегриран проектът в техните модели. Първите автомобили, които ще притежават Android Auto ще се появят към края на тази и началото на следващата година.

Android TV

За платформата се говори от години и не липсваха плахи опити за нейната интеграция под името Google TV. Освен името, цялостната концепция е развита и ще се опита да се бори във "войната за всекидневната". Android TV ще доставя филми, видеоклипове и игри. В допълнение към директното интегриране на видео съдържанието в телевизорите ще има и външни декодери. Интересна екстра е добавянето на гласови команди

Android Wear

Категории: Android Auto Android Wear Google Glass Google Fit Android One Android L
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus