Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Горите са оставени беззащитни пред пожарите

14 Юли 2012 / 17:07:05  GRReporter
2501 прочитания

Остарял автопарк, недостиг на човешки ресурси, ограничени летателни средства. Противопожарната служба изглежда неподготвена да се справи с пожарите, възникващи в различни точки на страната. Икономическата криза, забавянето и политическото безхаберие са създали една взривоопасна смес, която се очаква да предизвика доста проблеми при гасенето на пожарите през предстоящото трудно лято.

За този сериозен проблем новият министър на обществения ред и защита на гражданите Никос Дендиас информира премиера Андонис Самарас. Преди няколко дни в парламента той обрисува с мрачни краски състоянието на Противопожарната служба.

Никос Дендиас

«От гледна точка на ресурсите не сме в особено добро състояние за предстоящото лято, и това е меко казано», заяви Никос Дендиас. «На теория разполагаме с 21 самолета, 3 от които са извън строя, т. е. имаме 18, но те не винаги са на разположение».

Действително, от 21 противопожарни самолета тип Canadair, годни са само 18. За щастие има още 18 тип „Пезетел”, които са пръснати в Каламата, Андравида, Ламия, Кефалоня, Агринио, Триполи, Керкира и Митилини, които често „спасяват” положението.

Освен това, тази година са наети 10 хеликоптера, с два по-малко от миналата година, от които само 5 се намират в страната и участват в гасенето на пожари. Същевременно 5-те собствени хеликоптера на Противопожарната служба (три ΒΚ-117 и два Super Puma) остават на земята и не могат да бъдат използвани, защото макар че бе решен проблемът с техническата им поддръжка, дипломите на 11-те обучени пилота трябва да бъдат подновени. Подновяването им се забавя поради финансови проблеми.

Проблемът с въздушните средства за борба с пожарите е сериозен, но не е единствен. «При наземните средства за гасене на горски пожари най-големият проблем, пред който сме изправени, е остарелият автопарк. Средната възраст на пожарните коли надхвърля 25 години. Освен това, през последните 6 години, Противопожарната служба не е купила дори и една гума, в резултат на което автомобилите не са достатъчно ефективни, а и се поставя под въпрос сигурността на пожарникарите», заяви председателят на Съюза на офицерите от Противопожарната служба Янис Стамулис. Както казва той,  доста от пожарните коли са извадени от експлоатация, в същото време са необходими минимум 3 500 гуми.

«Икономическата криза не остави незасегната Противопожарната служба, като само тази година са намалели с 15% предвидените средства в бюджета на службата», обяснява Стамулис. «Като имате предвид, че орязването през 2011 беше в размер на 30%, това означава, че за последните две години средствата на Противопожарната служба са намалени с 45%! Успоредно с това условията стават все по-трудни, поради увеличената стойност на поддръжката на старите коли», подчертава той.

Без назначения на щатен персонал от 2008

Друг проблем за оперативния капацитет на Противопожарната служба е и значителния недостиг на човешки ресурси, както и намалените средства за заплащане на извънредния и нощен труд на пожарникарите.

Според синдикалистите, остават 4 215 свободни места за щатен персонал, тъй като не са извършвани назначения от 2008 насам.

Силите на Противопожарната служба наброяват общо 14 401 души.

От тях щатни служители са 8 495 души. 4 000 пожарникари са назначени като служители на Противопожарната служба с 5-годишен трудов договор.

Според източници, 600 от тях не са достатъчно обучени. Също така, назначени са, макари със закъснение, 1 906 сезонни пожарникари с временни договори.

Забавяне

Забавянето при вземането на решения, което винаги е било сериозен проблем за Противопожарната служба, тази година стана още по-голямо поради събитията на политическата сцена.

Изборите забавиха и конкурсите, които вече бяха започнали, и останалите въпроси, свързани с пожарната безопасност, като например превенцията.

«Най-големият проблем за нас е, че персоналът се е пръснал, както се страхувахме и предупреждавахме отдавна. Само щатните служители са на разположение на Противопожарната служба във всеки един момент. Пожарникарите, които са на 5-годишен договор работят само ако има одобрени средства, за да им бъде платено, а щатните работят на 5-дневна работна седмица, без съботите и неделите, без празниците, тъй като няма пари. В резултат на това, когато избухне пожар, началникът се оглежда с кого разполага, за да тръгне да гаси пожара!», обяснява Стамулис.

 

 

Категории: Противопожарна служба проблеми икономическа криза остарял автопарк
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus