Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърците са награждавани, където и да се намират с Gabby Awards

27 Май 2011 / 16:05:14  GRReporter
1368 прочитания

Гръцко-американската фондация е неправителствена организация, основана през 1997 г. от Grerory Pappas, която има за цел да насърчи, апази и поддържа гръцката култура, история и наследство в Америка.

Тазгодишното издание на наградите ще се състои в Ellis Island на 4 юни. Събитието ще започне с мелодия на вечният Mikis Theodorakis. Спциално за наградите песента ще бъде поставена на сцената от Gregory Yaitanes, който стои зад успешните сериали True Blood, Grey’ s Anatomy и Dr House. Актьорът Theo Alexander, познат на мнозина от True Blood, ше прочете откъси от емигрантски дневници, а церемонията ще завърши с концерт на Glykeria.

Не е случаен изборът на Ellis Island като място, на което да се проведат наградите. От далечната 1892 г. до 1954 г. над дванадесет милиона емигранти са прекрачили прага на Ню Йорк именно оттам. Островът се намира в непосредствена близост до един от символите на Щатите – Статуята на Свободата.

 

Една от многото дейности на Фондацията е организирането на Gabby Awards. Това са призове, давани на онези гърци, които се отличават в различни културни области и въпреки, че са станали част от американското общество, са съумяли да запазят своята идентичност и културно наследство.

Както е известно, категориите на Gabby Awards са осем на брой - спорт, политика, бизнес, изкуство и култура, изкуство, образование, филантропия и насърчаване на елинизма., а гласуването се провежда чрез интернет. Разбира се, като всяка уважаваща се церемония, и Gabby Awards има приз за цялостен принос. За тази специална награда обаче гласуването е единствено и само от специално подбрано жури и се връчва на определена личност, станала пример за подражание с постигнатото в своята област.

Първото издание на наградите се провежда в Чикаго през юни 2009 г. Идеята на основателите е Gabby Awards да се състоят на всеки две години в различен град, събирайки най-добрите гръцки дейци. От своя страна, парите, които се събират по време на церемонията, се предоставят за стипендиина млади гръцко-американски студенти за следване в Атина, където да се докоснат до автентичната култура и манталитет. 

 

Категории: Музика Светски Лабиринт Музикални пикантерийки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus