Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кармичната връзка на Дейвид Бауи с Гърция

17 Януари 2016 / 17:01:50  GRReporter
1118 прочитания

Връзката на Дейвид Бауи с Гърция е кармична. Не е само известната му любов към Кипър, откъдето е първата му съпруга Анджи Бауи, майка на сина му Дънкан Джоунс. Бауи има и добре скрита слабост към острова на Откровението – Патмос, и прекарва много от летата си там.

От 80-те години нататък, когато е на върха на славата си, Дейвид Бауи избира живописния егейски остров, тогава не толкова космополитен, за свое лично убежище.

Белите къщички с арки, живописните кейове, десетките църкви и разнообразните пейзажи с много заливчета, малки долини, впечатляващи скали, които се извисяват предизвикателно по върховете на хълмовете – заради всичко това уникалният Ziggy Stardust обожава мястото.

Много жители на Патмос са виждали Дейвид Бауи да се разхожда между тях и си спомнят неговата простота и любезност.

Най-старият бар в Хора – „Астиви”, където рок звездата е пиел джин с тоник.

Дейвид Бауи, който възпява разнообразието, никога не крие самоличността си от местните, но неговият звезден статут държи на разстояние хората.

Мит е, че Бауи си е купил къща на острова, макар че много го обича и му харесва да говори за него с близките си. Винаги е бил гост на Патмос – на принц Ага Хан, първият, купил си къща на Патмос, или на лорд Дрейк.

Повечето пъти певецът е сам. Наслаждава се на самотата. Сяда в кафенетата в Хора и пие кафе, или се разхожда в Алони.

Харесва му да плува в заливите на Псили Амос, Кампос, Ламби. Вечерите хората го срещат в „Астиви”, където пие любимия си джин с тоник.

Янис Пулиезос, старият собственик на заведението си спомня, че с лорда и десетина приятели певецът правил често партита, на които слушали неговите плочи. Често сред гостите му е и Ага хан.

Познанството му с Кипър е отразено и в една от неговите песни – „Move on”, издадена през 1979, в която се пее: „Кипър е моят остров/ когато нещата са трудни./ Бих искал да те намеря/някъде, на място като това”. Вдъхновението за тази песен идва от съпругата му Анджи Бауи, дъщеря на американец, родена в Агиос Дометиос в Кипър през 1949. Тя живее с Дейвид десет години, споделя най-добрите мигове от кариерата му и не се притеснява да се обявява за кипърка по убеждение.

Дейвид Бауи е омагьосан от красотите на острова. През 1972 семейството, заедно със сина си, посещава Кипър, разглеждат Кериния и Лефкара. Последното му посещение е през 1974, точно преди нахлуването на турците. Тръгва си с един от последните самолети, излитащи от Никозия.

Дейвид Бауи с Анджи

„Сбогувахме се с детството си. Не съм се връщала оттогава. Не мога да отида като туристка. Искам да видя къщата си и местата, на които си играех. Не мисля, че още ги има. Може би един ден ще мога да се задоволя с това да посетя бисера на Средиземноморието и да постеля кърпа на плажа. Да посетя, не да си отида вкъщи”, заявява Анджи.

За тази кармична връзка на Дейвид Бауи с Гърция пише и известният музикален продуцент и писател Янис Петридис в опит да се сбогува с емблематичния артист.

Както отбелязва, „Не е тайна, че Дейвид обичаше Гърция. През трите дни, когато ни гостува с приятеля си Иги Поп, заедно с Микис Коринтиос ги разходихме по археологическите забележителности на страната и, освен за музика, си говорихме за история и за това каква важна роля е играла Гърция в историята на планетата. И двамата бяха впечатлени, както и секретарката, която ги съпровождаше, от гледката към Сунио, от посещението си в Делфи и от безкрайното спокойствие, което предлага мястото”.

Категории: Дейвид Бауи Анджи Гърция Патмос Кипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus