Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки певец укрил доходи чрез фирма в България

11 Януари 2016 / 16:01:12  GRReporter
1036 прочитания

Може ли една гръцка община в условия на криза да се съгласи да плаща възнаграждения на гръцки певци в българска фирма, знаейки, че така става съучастник в укриване на данъци и спомага за загуба на данъци, които иначе биха постъпили в гръцката държава? И всичко това при привидна законност. Т.е. решенията се качват на електронния сайт на правителството „Диавгия” („Прозрачност”) заедно с платежните нареждания, подписани от съответния служител в Сметната палата.

Този въпрос излезе на повърхността по повод невероятните разкрития от последното за 2015 заседание на общинския съвет в Ксанти, във връзка с концерта на Василис Папаконстантину, изнесен в началото на септември в рамките на общинските Празненства на Стария град, и начина на плащане на хонорара на изпълнителя в размер на 16 500 евро. Представяйки всички данни представителите на опозицията, поставили въпроса на вниманието на общинския съвет, разкриха, че хонорарът е бил преведен за сметка на Василис Папаконстантину на юридическо лице – фирма в България.

Доста въпроси възникнаха по време на заседанието на общинския съвет в Ксанти

«Доколко е морално и законно община Ксанти да се съгласява Културният център на общината да плаща на българска фирма правата за концерта на Василис Папаконстантину по време на Празненствата на Стария град, явно с цел избягване на данъци?», това беше въпросът, поставен пред общинската власт от лидера на опозицията Атанасиос Ксинидис. Той е адвокат и брат на бившия министър от ПАСОК Сократис Ксинидис, един от първите, които се противопоставиха и огласиха незаконните замени на недвижими имоти във Ватопедио. Сега Атанасиос Ксинидис подчерта, че е недопустимо община Ксанти да прави подобно нещо, и че не би трябвало да приема изпълнители, които не се представляват от гръцки фирми.

«Убежище»
Тези въпроси не получиха отговор по същество нито по време, нито след заседанието на общинския съвет. Според източници, и други гръцки изпълнители са получавали хонорарите си от държавни институции и частни лица чрез български фирми с цел избягване на данъци. Те го правят и за да избягнат по този начин капиталовия контрол на гръцката държава и гръцките банки, които не позволяват изнасянето на парични суми в чужбина над известните лимити.

Повод за разгласяването на въпроса с хонорара за концерта на Василис Папаконстантину става качването на 16 декември 2015 на електронния сайт на правителството „Диавгия” („Прозрачност”) на платежното нареждане от Културния център на община Ксанти под номер ΕΝΤ 32Β G.P.P-ΑDΑ 64Ι9ΟΚ7Ε-7ΙD и с основание «Организиране на концерт на Папаконстантину в рамките на Празненствата на Стария град 2015». В това платежно нареждане като бенефициент е посочена (на български език) една българска фирма – на английски наименованието ѝ е The Brain Co Southeast Europe Ltd – с български данъчен номер (203356523). Както става ясно от платежното нареждане, от брутната сума на договорения хонорар в размер на 16 500 евро са направени удръжки в размер едва на 17 евро, тъй като става дума за юридическо лице на друга държава-членка на ЕС, като са изплатени 16 483 евро.

Платежното нареждане на Културния център за концерта на Василис Папаконстантину

В случай, че юридическото лице е гръцка фирма, законодателството предвижда преди всичко удържане от община Ксанти като данък на 20% от общата сума, т.е. в конкретния случай 3 300 евро, които отиват директно в данъчната служба. Облагането на фирмите в Гърция достига до над 40%, докато в България е едва 10%.

Представителите на общинската власт се опитват да избягат от отговорност, като председателят на Културния център Пасхалис Лирадзис твърди, че «ние не избираме фирми или мениджъри, избираме изпълнители. С тях си сътрудничи Василис Папаконстантину и това е напълно законно». Съществува обаче и сериозен морален въпрос, който възниква за Василис Папаконстантину. На концерта в Ксанти той отново изпрати... «Поздрави на властта»: «Аз не искам... да решавам при закрити врата, аз съм от тези, които винаги остават отвън, защото нямам нито вратовръзка, нито папийонка...». Изпълнителят вдигна на крака публиката с революционната нотка на песните си, но и с язвителните си забележки. Връх на изпълненията му беше песента «Здравей, министре», в което се посочва, че «... ти изпрати като емигранти най-добрите си чеда. Едно ще ти кажа, а останалото – халал да ти е. Да ти е.... министерството, да ти е..... парите».

Василис Папаконстантину изпълнява песента "Поздрави на властта" заедно със "Скорпиънс" на стадион "Караискаки" в Пирея, 2009

Договор

Както се посочва, концертът е бил предшестван от редица процедури, включващи както подаване на финансова оферта, така и подписването на договор, в който би трябвало да се посочи точно страната по договора – конкретно юридическо лице, както и начинът на плащането.

Категории: Василис Папаконстантину концерт Ксанти укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus