Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция губи 9 млрд. евро от укриване на данъци

21 Май 2010 / 11:05:11  GRReporter
3343 прочитания

Приходи от 50 млрд. евро се укриват в Гърция според данни на Националната банка, данъците върху които щяха да възлизат на 9 млрд. евро. Условие, за да намалее държавният дефицит с 10 процентни единици до 2014 г. е тези пари да бъдат открити и да бъдат наложени данъци върху тях, както предвижда споразумението между Гърция с Международния валутен фонд и Еврозоната.

Според проучване на Националната банка общите приходи от събрани данъци в Гърция през последното десетилетие възлизат на около 21% от БВП, който процент за страните от Еврозоната е 26%. Но докато данъците от служителите, пенсионерите и фирмите се движат в рамките на средното равнище за 16-те държави-членки, то данъчните приходи от свободни предприемачи и лични фирми са на доста ниско ниво, което означава, че там се крият големите длъжници на държавната хазна.

Според банката е наложително да бъдат взети следните мерки: да бъдат отворени банковите сметки, веднага да бъдат наложени наказания и да бъдат публикувани имената на всички данъкоплатци, които са замесени в укриване на данъци.

Големите длъжници на държавата са както физически лица - най-вече собственици на фирми, но и правни лица – фирми, които в повечето случаи развиват дейността си и до сега. Според вестник „Имерисия” сборът от сумата, която дължат тези 3 700 данъкоплатци е около 10 млрд. евро, която ако бъде инкасирана може да намали държавния дефицит с 4,2% от БВП. В този дълъг списък фигурират държавната железопътна компания ОСЕ, бившите държавни авиолинии Олимпик и кметствата, които дължат около 3 млрд. евро общо, което пък от своя страна поражда въпроса до каква степен могат да бъдат инкасирани дължимите суми.

В списъка на ревизорите има множество фирми за хранителни изделия, за облекло, туристически компании, издателства, рекламни агенции, застрахователни компании. Според вестник Етнос финансистите са набелязали около 11 000 „тлъсти” длъжници, които дължат на данъчните суми, които прескачат 100 000 евро. Трябва да се отбележи, че тези дни данъчните служби работят под пара, тъй като са започнали процедурите по изземане на недвижимо имущество от длъжници на държавната хазна, които не са си плащали данъците.

 

На бюрото на министъра на финансите Георгиос Папаконстантину вече е списъка с имената на 3 700 данъкоплатци, всеки един от които дължи на държавата над 1 млн. евро от неплатени данъци. На върха на списъка е името на бизнесмен от Солун, който има дълг „мамут” в размер на 636 млн. евро. Сред нередовните данъкоплатци е и борсова фирма Акрополис, която стана известна като главен участник в скандала около структурираните облигации с установен дълг за сума надвишаваща 550 млн. евро.

 

 

Категории: АктуалноПолитикаОбщество данъци дългове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus