Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция на финала на Евровизия 2011

11 Май 2011 / 12:05:40  GRReporter
3018 прочитания

Лукас Йокас и Stereo Mike спечелиха сърцата на феновете на Евровизия с песента си „Виж моя танц” (Watch My Dance) и тази година Гърция се класира за финалите на музикалното шоу. Парчето бе смесица между традиционното зеибекико, което е народен танц с музика с бавен ритъм и тежки стъпки, съчетано с хип-хоп речитатив на английски, изпълнен от Stereo Mike. „В сърцето ми има огън” изпя Лукас и го доказа пред 17 хилядите зрители в залата и милионите пред телевизорите вкъщи.

Песента като изповед разчувства тълпата, а искреността на изпълнението на двете млади момчета очевидно развълнува публиката в залата в Дюселдорф и журито на Евровизия 2011. Не мога да не скрия, че бях изключително скептична към идеята да се смесят два толкова различни стила, но Лукас, Stereo Mike и брейк-денс балетът на Гърция съчетаха умело традицията на тежката балканска песен и танц с модерните течения в музиката, което бе възнаградено на първия кръг.

„Дадох цялата си душа. За час и половина след като слязох от сцената, не чувствах нищо. Бях празен”, коментира пред журналисти в Дюселдорф Арена Лукас Йокас изпълнението си на сцената. Лукас е на 25 години от Кипър и неговата звезда изгря след като спечели гръцкото шоу на телевизионното предаване The X Factor през 2009. Stereo Mike е познат на гръцката публика като хип-хоп певец от Пирея и е изключително популярен между младите в страната.

Освен Гърция за финалите се класираха песните на Сърбия, Литва, Азербайджан, Грузия, Швейцария, Унгария, Финландия, Русия и Исландия. Сърбия се представи с весело танцувално парче, а концепцията на изпълнението бе вдъхновена от цветовете и стила на 60-те години на двадесети век. Силно впечатление направи песента на Унгария „What about my dream”, която бе изпълнена чудесно певицата, която журналистите на Евровизия наричат унгарската Селин Дион.

Особено трагична е историята и около исландската песен, която бе изпълнена от групата „Приятелите на Сони”. Сони е бил изпълнителят, който тази година е трябвало да представи страната на леда на телевизионния музикален конкурс. Четири месеца преди Евровизия, изпълнителят губи живота си и в негово име се създава групата „Приятелите на Сони”, които са от най-тесния му приятелски кръг. Стиховете на „Идвам си вкъщи” са на съпругата на Сони, която посвети песента на неговата памет.

Няма как да не споменем и някои от загубилите борбата, които може да се каже, че по-скоро объркаха публиката, отколкото да я спечелят. Подобна бе ситуацията на финландската песен, която бе изпълнена на суахили! Тя отразяваше напълно колорита и топлината на африканския континент, но по нищо не напомняше за страната с хилядите езера, която е люлката на блек метъла, но не и на черните ритми.

Друг провал според мен бе песента на Армения, която тази година не се класира на финалите „Бум-бум”. Никой не бе казал на арменските продуценти, че динамичното въртене на задните части не те прави нито Шакира, нито Дженифър Лопес. Арменската песен с припев „бум-бум, чака-чака” не успя да впечатли журито, а най-атрактивни на сцената се оказаха членовете на мъжкия балет, който миналата година танцува заедно Георгиос Алекос. Хореографката на балета е от арменски произход, което обясни и тяхното участие в „бум-бум, чака-чака”. Колкото и да се стараха момчетата, не успяха да спасят ситуацията.

Към GRR Hot 15
grr hot 15
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus