Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция протестира срещу изваждането на борбата от олимпийските спортове

13 Февруари 2013 / 20:02:39  GRReporter
2215 прочитания

Смут и смесени чувства предизвика в Гърция новината, че Международният олимпийски комитет възнамерява да премахне борбата от списъка с олимпийските спортове и да я замени с друг. Класическата борба е втората поред дисциплина в историята на игрите след панкратион, която също е била вид борба.

Според съобщение на Международния олимпийски комитет въпросът се очаква да бъде обсъден на заседание през септември. Въпреки че в съобщението не се уточнява дали ще отпадне класическата, свободната или и двата вида борба гръцки ветерани на спорта се обявиха категорично срещу тази вероятност.

Председателят на федерацията по борба Костас Танос заяви, че “борбата е свързана с олимпийските игри и един подобен символ не може да бъде захвърлен. Така както са започнали, накрая ще отненят и наименованието на олимпийските игри”.

Борецът Петрос Галактопулос, който се е състезавал няколко пъти на олимпийските тепихи пък обвини Международния олимпийски комитет, че “иска да превърне Олимпийските игри в огромен мол. Мозъкът на тези хора се върти единствено около парите”.

Основната опозиционна партия СИРИЗА бе първата и единствена засега политическа сила, която реагира. Левите също обвиниха организаторите на нанай-голямаото спортно събитие в комерсиализиране на спорта. В съобщение на спортния отдел на радикалната левица се посочва: “Международният олимпийски комитет продължава да е насочен към комерсиализацията, телевизионната популярност и безскрупулната печалба от остатъците на спортните идеали се опитва за пореден път да премахне най-старата олимпийска дисциплина. Олимпийски игри без борбата не мое да има”.

Радикалната левица не се ограничи само с това. Тя призова Гръцкия олимпийски комитет да упражни правото си на вето и дори “да отнеме правото за използване на олимпийските емблеми и историческото наследство на игрите от търговците от индустрията на спортното зрелище”, в случай че “общото събрание на Международния олимпийски комитет потвърди решението на изпълнителната комисия за премахване на борбата”. От СИРИЗА дори провокират Гръцки олимпийски комитет с думите: “Въпросът е дали комитетът, който в продължение на десетки години е пряко свързан с корумпираната система на МОК има куража да реагира и желанието да защити спорта срещу офанзивата на мултинационалните компании, които печелят за негова сметка”.

Гръцкият олимпийски комитет, от своя страна посочи, че решението “е в пълен разрез с историята на Олимпийските игри и на спорта като цяло. То трябва да бъде променено след подробно изследване, анализ и представяне на всички данни”. В същото време неговото ръководство изрази своята “подкрепа и съпричастност към Гръцката федерация на почитателите на борбата в тепърва започващия път за запазването й в програмата на Олимпийските игри през 2020, както и на всички бъдещи Олимпиади”. Въпреки това никъде не се посочва, че комитетът ще предприеме каквато и да е инициатива с цел решението на изпълнителната комисия на Международния олимпийски комитет да бъде променено.

В подкрепа на запазването на борбата сред олимпийските дисциплини се обявиха също гръцките федерации по джудо и вдигане на тежести.

Категории: Спорт борба олимпийска дисциплина Международен олимпийски комитет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus