Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция реагира детински на събитията в Кипър

20 Март 2013 / 15:03:52  Анастасия Балездрова
2898 прочитания

Критичното гласуване в кипърския парламент бе проследено в Гърция с не по-малък интерес, отколкото на самия остров. Официална Атина избра да замълчи, но минути след отказа на кипърските депутати да приемат условията на споразумението с европейските партньори социалните мрежи бяха взривени от различни настроения.

Появиха се снимки на „геройския” Кипър, който „се опълчи на Германия”. „Трябва ни кипърски политик, за да ни управлява. В нашия парламент имаме 300 плашливци”.

Опитите на правителството на островната страна да намери подкрепа в лицето на Русия също въодушеви много голяма част от гърците. Някои потребители стигнаха дотам, че да приветстват „големия брат по вяра, който ще спаси Кипър от лошите европейци”.

Какво се очаква да се случи в Кипър? Как засягат Гърция събитията в островната държава? До какво ще доведе вероятно решение на икономическите проблеми на Кипър от Русия? GRReporter потърси отговори на тези въпроси от икономическия журналист в електронното издание capital.gr Костас Ступас и политическия анализатор и преподавател по история и международни отношения в университета в Мериланд Елефтериос Дракопулос.

Позицията на икономическия анализатор Костас Ступас

Събитията в Кипър засягат Гърция, защото много гръцки компании развиват дейност в Кипър и изобщо гръцката икономика е свързана по много начини с кипърската. В същото време гръцката икономика е свързана с икономиките на страните от Еврозоната в по-голяма степен, отколкото с кипърската и това поне засега е една „котва” на спокойствие и стабилност. Спадът в оборота на атинската борса вчера беше много по-голям от този в другите европейски борси именно заради тази връзка на гръцката икономика с тази на Кипър.

Решението на проблема в Кипър

Не мисля, че проблемът може да бъде решен по гладък начин. Като начало да кажа, че решението на Еврогрупата за орязване на депозитите беше напълно неразбираемо, защото на практика засегна доверието в банките. Ефектът би могъл да се разрасне и да наруши доверието и към банките в Гърция, европейския Юг и в Еврозоната като цяло.

Но дори ако решението на Еврогрупата беше някак необмислено и трябваше да се прокара по някакъв друг начин, реакцията в Кипър беше още по-необмислена и катастрофална.

Какво искам да кажа: Кипър е „остров на съкровищата”. Пиратите отиват там, за да скрият своята плячка, тоест островът е данъчен рай. Но доверието и сигурността в него бяха подсигурени от факта, че банковата система на острова се намираше под „шапката” на Европейската централна банка – банката на еврото. В даден момент Кипър трябваше да реши дали ще продължи да бъде пиратски остров или страна-членка на Еврозоната, която ще спазва своите права и задължения.

Снощното решение на кипърския парламент е негативно за доверието в банковата система, защото дори и да напусне Еврозоната, Кипър много трудно ще успее да възстанови доверието на вложителите. Логиката Кипър да е „пералня на пари” и по този начин да подсигурява приходи за икономиката ще намалее драстично, независимо дали страната ще остане в Еврозоната или ще я напусне.

"Повечето чуждестранни капитали в Кипър принадлежат на руски граждани, които са изнесли парите си там, за да избегнат данъците в Русия. Ако бъде постигнато споразумение и Русия гарантира стабилността на кипърската банкова система, отново тези руски граждани – от най-богатите до най-средните по доходи ще бъдат първите, които ще се опитат да изнесат своите капитали на друго място, за да избегнат контрола от страна на руското правителство. Мисля, че това ще стане ясно съвсем скоро, когато проличи колко сериозни са нещата за кипърските банки".През последните часове като решение на проблема се представя потенциална помощ от страна на Русия, в замяна на която Кипър вероятно ще предложи откритите залежи на природен газ или някаква политическа подкрепа. Това мнение е напълно несъстоятелно. Повечето чуждестранни капитали в Кипър принадлежат на руски граждани, които са изнесли парите си там, за да избегнат данъците в Русия. Ако бъде постигнато споразумение и Русия гарантира стабилността на кипърската банкова система, отново тези руски граждани – от най-богатите до най-средните по доходи ще бъдат първите, които ще се опитат да изнесат своите капитали на друго място, за да избегнат контрола от страна на руското правителство. Мисля, че това ще стане ясно съвсем скоро, когато проличи колко сериозни са нещата за кипърските банки.

Реакцията в Гърция е детинска и емоционална

От друга страна реакциите в Гърция могат да бъдат определени като детински и емоционални. Те са временни и изразяват едно емоционално задоволство. Обществото трябва да погледне малко по-далеч, за да види резултатите от това решение на кипърския парламент, да прозре пред какъв избор е поставена Гърция и да избере онзи, който дългосрочно ще даде позитивни резултати.

Категории: Политика Кипър банкова система Русия Еврозона орязване на депозитите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus