Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ще преживее истински Апокалипсис, ако въведе драхмата

20 Май 2012 / 10:05:54  GRReporter
9175 прочитания

Истински ад ще преживее Гърция първоначално, ако напусне еврозоната и се върне към драхмата. Тази оценка не е сценарий от научно фантастичен филм, нито принадлежи на хора, които искат да уплашат данъкоплатците, а е една реалност, която трябва да бъде взета сериозно предвид от всички гърци, политици и граждани, и да се положат максимални усилия да бъде избегнато подобно развитие на нещата.

Недостиг на стоки

Едно от първите последствия в случай на отказване от еврото ще е недостигът на основни вносни стоки. Горива, лекарства, хранителни стоки, суровини за промишлеността. Пряко следствие от това ще бъде липсата на полицейски контрол, която най-вероятно ще доведе до опасност за националната сигурност. И това са само някои от последствията на подобен кошмарен сценарий.

Като се има предвид, че Гърция, за разлика от Аржентина, внася почти всичко, става ясно, че поне за един голям период от време, който може да продължи от 6 до 12 месеца, Гърция няма да може да внася абсолютно нищо, или по-точно всеки внос ще става „с кръв, сълзи и пот”.

В тази обстановка, напомняща за Ада на Данте, единствените печеливши ще са онези, които са имали пари или са развивали дейност в чужбина, защото за една нощ тяхната сила ще се увеличи многократно.

Кои ще са големите губещи ли? Всички гръцки граждани и предимно, тези с ниски доходи, тъй като ще видят своята покупателна способност да се свива с 50% или дори със 70%. От друга страна за известен период от време те ще бъдат принудени да използват стоки или лични вещи и имущество, за да се снабдят със стоки от първа необходимост, тъй като с въвеждането на драхмата икономиката ще се върне към обменната търговия.

Също така ще се увеличи емиграцията, главно на млади хора, и ще се наблюдават явления, подобни на събитията в Русия и България веднага след падането на комунизма през 90-те години.

Пример

Днешна заплата: 1 000 евро

Покупателна способност:

Бензин: 588 литра

Нефт: 660 литра

След връщането на драхмата

Заплата: 340 750 драхми (Заплатите ще се обменят по първоначалния курс)

Покупателна способност:

Бензин: 367 литра

Нефт: 416 литра

Дефицит

Може да има възможност да се печатат пари, но това няма да продължи безкрайно. Следователно трябва да има първични излишъци още от първата нощ, когато бъде върната драхмата. Реформите трябва да се ускорят, и ще включват естествено съкращения на държавни служители и намаляване на социални придобивки.

Банки

Засиленото търсене на пари ще принуди банките да затворят за известен период от време и да преминат под контрола на държавата. Лихвите по заемите ще скочат до небето и на практика нито една фирма няма да има достъп до банково кредитиране, тъй като при лихви от 30%-40% това няма да е препоръчително.

Бизнес

Голям брой фирми ще фалират, защото няма да могат да посрещнат нуждите си, нито при вноса на суровини, нито при погасяване на кредитите си, които или ще останат в ерво или ще бъдат обърнати в драхми, но на един по-късен етап, когато обменният курс се стабилизира.

Депозити

Гражданите ще побързат да изтеглят депозитите си от банките, но това няма да е възможно. Банките ще затворят и може би ще бъде мобилизирана армията, за да ги опази. Постепенно ще се възстанови достъпът до банковите депозити, но те вече ще са в драхми. Ще има валутни ограничения, така че няма да е лесно да бъдат изнесени пари в чужбина, дори и за сериозни нужди като лечение или учение.

Кошмарна картина от бъдещето

Смяна на валутата

Когато се сменя валутата на една страна е необходимо време. Според оценки, но и като се има предвид опита с еврото, ще са нужни близо две години, за да се появят драхми в реална форма. Какво означава това? В междинния период драхмите ще  се използват под формата на счетоводни записи, а реално ще се използва еврото (но няма да го отпускат гръцките банки) и ще преобладава разменната търговия. Ще се разменя да речем литър зехтин срещу килограм месо.

Цени на стоки и услуги

Инфлацията ще „галопира”. Предполага се, че първоначално, докато се нормализират нещата, тя ще е в порядъка на 50%. Цените от сутринта няма да са същите като тези от вечерта, и това не е метафора.

Валутен курс

Ще е необходимо доста време, докато обменният курс на драхмата и еврото се стабилизира. Смята се, че този период ще продължи от 6 месеца до една година. Международни организации смятат, че обезценяването на драхмата в сравнение с първоначалния курс при въвеждането на еврото в Гърция, ще достигне 60%, може и повече. Т. е. едно евро ще се равнява на 550 или 600 драхми. Други, още по-големи песимисти, предвиждат то да достигне и 1 000 драхми. (При въвеждането на единната валута в Гърция едно евро се равняваше на приблизително 347 драхми).

Категории: икономическа криза връщане на драхмата апокалипсис нестабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus