Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки програмист ще работи във Facebook

22 Септември 2011 / 16:09:31  Анастасия Балездрова
3421 прочитания


Във време на тежка финансова и дългова криза безработицата в Гърция препуска с главоломна скорост, особено сред младите хора. Според последните данни процентът на младежите на възраст под 30 години, които не могат да си намерят работа е почти 29 на сто.

Все повече от тях, и особено образованите млади хора, които виждат възможностите да се реализират професионално в страната си да се изпаряват с всеки изминал ден решават да предприемат големия ход да потърсят работа в чужбина.

23-годишният Георгиос Карнас, който е завършил информатика в университета в Пирея и впоследствие магистратура в Кеймбридж е един от тях. Само след няколко седмици той заминава за САЩ, където ще работи в най-голямата социална мрежа Facebook.

„Когато се върнах в Гърция след магистратурата в Кеймбридж започнах да си търся работа. Изпратих биографията си на много места тук, но в един момент осъзнах, че е добре да я изпратя и на фирми в чужбина. Изпратих в няколко английски фирми и във Facebook. Бях чел, че са добри работодатели и реших да пробвам, въпреки че фирмата се намира в САЩ. Месец по-късно получих електронно съобщение, в което ми оповестиха намерението си да проведат интервю с мен, защото съществува перспектива за сътрудничество”.

Както разказа Георгиос за читателите на GRReporter, първият разговор по Skype преминал добре и събеседниците му били много приятелски настроени. Те го информирали, че ще трябва да проведат още няколко такива дискусии и в случай, че бъде одобрен, ще му осигурят самолетните билети и престоя в САЩ, за да се запознаят с него на живо.

„Въпросите, които задават са като при устен изпит. Те са свързани с техническите познания на кандидата, с начина му на мислене, как би се справил с даден проблем и т.н.”.  

Георгиос все още не знае какви точно ще бъдат задълженията му във Facebook. „Ще се занимавам с програмиране и както ми казаха ще мога да избера какво точно ще правя. Освен това няма да имам затруднения ако реша да сменя поста си”.

Той задоволи и любопитството ми относно помещенията, където работят всички онези, които са заети с обслужването на най-популярната и многочленна виртуална компания. „Условията на работа са много добри. Помещенията, в които се намират днес са отлични, но съвсем скоро ще се преместят в много по-хубави. Става дума за два етажа. На приземния са служителите, а на по-горния е ръководството на компанията”. Какво е впечатлило Георгиос при посещението му там? „Ресторантът, в който сервират много вкусна храна”.  

Заплащането му за година ще бъде сто хиляди евро, но според него това не е най-важното. „Толкова получават всички програмисти в компанията”.

Георгиос смята, че предложението за работа във Facebook ще му даде големи възможности за професионално развитие, които не би имал никога в Гърция.

Категории: Технология социална мрежа Facebook гръцки програмист безработица интервю за работа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus