Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките кинематографисти срещу опожаряването на кино Атикон

14 Февруари 2012 / 22:02:09  Анастасия Балездрова
1473 прочитания

Днес в центъра на Атина се проведе протест. Нищо, че участниците в него не прекъснаха движението по улица Стадиу. Около 20 членове на киногилдията в Гърция се събраха пред опушения вход на кино Атикон, което пламна в параноята на неделната нощ.

Въпреки безнадеждността, която излъчваха обгърналите сградата огнени езици, пораженията все пак не са съвсем пагубни и киното може да отвори отново врати. Гледката отвън е обезкуражаваща. Празни дупки вместо прозорци и вътре черни останки. Тротоарът все още бе подгизнал от водата, която изстреляха пожарникарите, за да спасят историческата сграда. Миризмата на изгоряло все още властва в атмосферата. Две пожарникарски коли се намира все още на улицата пред киното, поради опасността огънят да се съживи.

„Намираме се тук, за да протестираме срещу подпалването на този исторически паметник – кино Атикон. Нашият протест има символичен характер, той е насочен срещу всички щети, които бяха нанесени в Атина. Кино Атикон е едно от най-старите кина в града. Сградата, която е построена през 1880 - част от културното наследство и една красота в иначе грозния център на столицата беше разрушена. Ние протестираме срещу неконтролируемите действия на тези фашисти, без значение на коя политическа крайност принадлежат, които искат да предопределят нашето ежедневие и живот. Не позволявам това”, каза за GRReporter известният режисьор Манусос Манусакис.

Едно от най-шокиращите открития в последвалите вандалската нощ два дни бе фактът, че на част от хората в Атина, сред които и на кинематографисти им бе все едно дали историческата и красива сграда на улица Стадиу ще се превърне в пепел и прах. „Тук бе приет новият меморандум, който ограбва живота на хората за стени ли ще мислим?!”, казваха едни. „Много странно защо всички прожектори се насочиха към кино Атикон. То далеч не е най-красивата сграда в Атина. Има много други подобни сгради, които държавата е изоставила напълно и никой никога не се сети да протестира за това, а сега се вдига толкова шум за Атикон”, пишеха в социалните медии други.

„Отзовахме се на призива на Сдружението на независимите проодуценти на аудиовизуални произведения, за да проведем един мълчалив и тъжен протест, понеже трите кина Атикон, Асти и Аполон изиграха значима роля в представянето на филмите ни. Ние, по-възрастните представители на гилдията сме някак по-привързани към тях.

В същото време протестът ни е една възможност да изпратим нашето тъжно послание и за всички проблеми на културата в Гърция”, заяви актьорът Лакис Комнинос, който е също продуцент и режисьор.

По повод случващото се в Гърция през последните две години той сподели, че е един от най-песимисистично настроените хора. „Ако си припомним историята ще видим, че единственото нещо, което дава оптимизъм е, че след една такава катастрофа и негативизъм сред обществото обикновено се зараждат брилянтни произведения на културата в областта на литературата, театъра, киното. Мисля, че единственото, което може да и утеши е продължаването на тази история”.

Според полицията един от заловените за участие в неделните погроми е заявил, че е режисьор по професия. Помолих събеседниците си да коментират този факт. Техните отговори са много показателни за състоянието на гръцкото общество. „Всички те все нещо ще работят”, каза Манусос Манусакис. „В Гърция са много тези, които заявяват, че са режисьори или дори имат диплом за това. Чух, че сред заловените е имало най-различни хора, включително такива, които се занимават с наука. За съжаление има и доста такива”, бе мнението на Лакис Комнинос.  

Протестът приключи, участниците се разотидоха. Малко по-надолу от входа на спасеното от унищожение срещу пари кино Асти искреше светлина.

Категории: Кино Атикон пожар вандали протест кинематографисти кино Асти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus