Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

«Държавата» на Платон: Най-изучаваното произведение във водещите американски университети

09 Февруари 2016 / 15:02:19  GRReporter
1093 прочитания

«Държавата» на Платон е произведението, което е изучавано най-много в 8-те най-добри университета в САЩ, а според международни оценки, и водещи в света.

Едновременно с това «Държавата» е второто най-четено произведение във всички университети на САЩ, както става ясно от проучването на образователния сайт «Open Syllabus Explorer».

Във втория списък присъства и още едно значимо произведение на старогръцката литература, а именно «Етика» на Аристотел, както и трагедията на Софокъл «Едип цар».

Изследователите на сайта са стигнали до тези резултати проучвайки он-лайн базата данни за книги, изучавани през последните 10 години в над 100 курса на американските университети.

Осемте най-добри университета съставляват т.нар. „Бръшлянова лига” (Ivy League) на висшето образование в САЩ, която включва университетите в Харвард, Принстън, Браун, Пенсилвания, Йейл, Корнел, Колумбия и Дартмутския Колеж.

Въпросният списък включва също така произведенията „Сблъсъкът на цивилизациите” на Самюъл Хънтингтън, «Елементите на стила» на Уилям Стрънк, «Левиатан» на Томас Хобс, «Владетелят» на Макиавели, «Демокрацията в Америка» на Алексис дьо Токвил, «Теория на справедливостта» на Джон Ролс, «Писмо от затвора в Бирмингам» на Мартин Лутър Кинг, «За свободата» от Джон Стюарт Мил и «Еволюция на сътрудничеството» от Робърт Акселрод.

Най-изучаваното произведение във всички американски университети е «Елементите на стила», следвана от «Държавата» на второ място, а на пето място е Аистотеловата «Етика». В този списък място намира и «Комунистическият манифест» на Маркс (четвърта позиция). «Едип цар» е на осмо място, една позиция преди «Франкенщайн» на Мери Шели.

«Има два начина да получиш образование от Ivy League», подчертава вестник „Вашингтон Поуст”, представяйки проучването. «Единият е да похарчиш 200 000 долара, за да следваш в един от американските университети, смятани за най-добри в света. Другият е да прочетеш книгите, които се преподават в тези университети».

 

 

Категории: Платон Държавата Аристотел Етика Бръшлянова лига американски университети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus