Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Иновативни материали от бъдещето обещават нечупливи телефони с уникален дизайн

13 Юни 2014 / 14:06:49  Иван Петков
2200 прочитания

Предимството на мобилните телефони е в тяхната преносимост, но това значително повишава рискът от механични повреди. Смартфоните стават все по-големи, а с това се увеличава и шансът за счупване на екрана при случайно изпускане. Това е така, защото сензорните екрани на телефоните се правят от крехки и чупливи материали. Колкото и да падат цените на тези устройства и да навлизат все по-масово, счупването на екрана на мобилния ви телефон може да бъде доста неприятно изживяване, не само от финансова гледна точка.  То ще възпрепятства работата ви и възможността да общувате с близките ви хора.

Това е на път да се промени след откритие, направено от екип от учени от Университета в Акрон, воден от Ю Жу. Учените са успели да създадат прозрачен екран с изключителна здравина и издръжливост, който бил подложен на тест от 1000 пъти огъване. "Ужасният проблем със спуканите дисплеи може веднъж за винаги да бъде решен с този гъвкав тъчскрийн.“, споделя ръководителят на проекта Ю Жу.

Тази разработка може да ни приближи повече до нечупливите мобилни екрани, ако екипът успее да я въведе в серийно производство. Последното ще се подпомогне от факта, че технологията е изключително евтина - според разработчиците тя е по-евтина за производство от сегашните сензорни технологии. Засега не е ясно кога ще достигне до пазара, но от екипа се надяват това да се случи възможно най-скоро.

Подобна евтина технология би довела до качествен скок не само в здравината на телефоните, но и в техния дизайн.Ставаме свидетели, че в последните години надпреварата в дебелината на преносимите устройства започна да се измества по посока на възможно най-тънки рамки около екрана на смартфоните. Друг момент, който заслужава внимание е възможността да бъде направен прозрачен екран, нещо, което отдавна присъства в научно-фантастичните филми. Което за пореден път показва, че често пъти бъдещето е много по-близо, отколкото подозираме.

В подобна насока е и получаването на патент от страна на Apple, който е подаден още през 2008. Патентът описва сдвояването на стъкло от сапфир с метална сплав. Буквално преведено LiquidMetal означава „течен метал“, но всъщност е търговското име на вид аморфна метална сплав произведена от калифорнийския технологичен институт (Caltech) и разпространявана от Liquid Technologies. След появата си през 2003 г. LiquidMetal става популярен материал, използван в производството на стикове за голф, часовници и мобилни телефони от висок клас. Сред по-известните примери са свръх луксозните телефони Vertu, както и иглата за изваждане на SIM-картата на iPhone 3GS. Apple са използвали това като експеримент за издръжливостта на металната сплав.

Патентованата вече технология на Apple позволява сдвояването на сапфирeно стъкло и на практика означава, че дисплеят няма да бъде просто залепен върху металния панел, а ще се превърне в част от него. Така устройство ще има изключително гладък и изчистен дизайн.

От друга страна това означава, че бъдещ модел на iPhone, който използва въпросната технология, ще може да се ремонтира само в сервиз на Apple. Сапфирът може да е изключително издръжлив, но не е неразрушим и устройство базирано на въпросния патент ще направи сменянето на пукнат/счупен дисплей невъзможно след изтичането на официалната гаранция. В този случай би била интересна комбинацията между новооткрития дисплей от екипа от учени от Университета в Акрон и корпус от "течен метал".

Началото на настоящата година показа, че хардуерните сили при смартфоните са изравнени и топ предложенията на различните компании се отличават преди всичко по своя дизайн. При все по-наситеното състояние на пазара на смартфони, дизайнът и материалите, от които се изработват смартфоните, ще имат водещо значение при избора на нов телефон.

Друга привлекателна и отличаваща страна е софтуерът, с който работи един смартфон. Колкото повече екстри и полезни функционалности притежава мобилната операционна система на преносимото устройство, толкова повече ще се повишава атрактивността му и желанието на потребителите да го закупят.

В началото на месеца се проведе конференцията за разработчици, на която Apple по традиция представят новостите в областта на софтуера за своите продукти. По-мнението на много специалисти, това е била най-скучаната конференция в последните 20 години.  Еди Кю, мениджър в Apple за интернет софтуера и услугите, покачи очакванията до небесата, само няколко дни преди началото на WWDC 2014. „По-късно тази година ще имаме най-добрия набор от продукти, които съм виждал за моите двадесет и пет години в Apple“, заяви Кю. Малко след това медиите припомниха, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обеща още в началото на миналата година, че през цялата 2014 компанията ще представя страхотни продукти.

Който обаче се е надявал, че на световната конференция за разработчици на Apple в Сан Франциско ще получи поне малък поглед към тази „голяма продуктова линия", или най-малко ще види някои визии, е бил горчиво разочарован.

Към липсата на каквато и да е информация за нови хардуерни продукти - няма нов iPhone, никаква следа от iWatch, никакъв телевизор от Apple - се добави и усещането за копипране на софтуерни функционалности от конкуренцията. Особено от компания като Apple, която качи високо стандартите в мобилния сектор и която занимава цели легиони от адвокати с това да докажат, че нейните конкуренти крадат идеите ѝ.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus