Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Instagram предизвиква Vine

28 Юни 2013 / 15:06:03  Иван Петков
2973 прочитания

Съвсем наскоро ви представих две статии: първата свързана с  документалното кино и втората, представяща една от най-популярните програми за постпродукция - Final Cut. В първия материал казах, че става все по-лесно всеки човек да стане източник на документално съдържание. Днес ще разгледам две приложения за мобилни телефони, които имат милиони потребители и правят създаването на видео клиповете по-лесно и достъпно от когато и да било, защото не изискват допълнителна инвестиция в камера или софтуер за обработка и са изключително лесни за ползване. Става въпрос за Instagram и  Vine. По-популярното от двете е Instagram, но Vine бързо набира почитатели и стана причина за появата на видео функционалност в Instagram. Признавам си, че съм абсолютен лаик в областта и винаги съм смятал, че подобен род приложения служат за заснемане на пухкави бебета, вкусни ястия, екзотични екскурзии и легендарни запои. Няма нищо лошо в това, разбира се, бумът на социалните мрежи доказва, че у всеки у нас живее по една ‘звезда’, която има нужда от внимание и която иска да споделя обикновените късчета от своята реалност с останалия свят. Социален инстинкт и чувство за нормалност, няма да правим дисекция на тази потребност, а ще се насочим направо към представянето на двете приложения.

Vine

 

 

Започвам с „лозата”(от английски), която подобно на пълзящо увивно растение свързва своята бързо растяща армия от верни последователи. Приложението определено дава и вкусени плодове. Vine е съвсем ново приложение, както се казва: топло, пари.

Instagram

 

 

Instagram е ветеран с 2 годишен стаж, но в другата голяма категория – фотографията. С видео възможности се сдоби едва преди седмица. Не мога да пропусна, че Facebook закупи компанията за безпрецедентно висока сума в брой – 1 милиард долара, заради  100-те милиона потребителя, които ползват приложението.

VS-статистика

Работа с Vine

  

 

Vine ви посреща с красиво изглеждащ клип на реещ се балон. Не зная дали заигравката е търсена, но съперникът от Instagram ползва картинка на балон, за да покаже наличните филтри. Можете да се регистрирате чрез мейл или да ползвате акаунт в Twitter. Използвах акаунта ми в Twitter и първото нещо, което виждам, след като съм вътре в приложението, са най-новите клипове. В последствие се появи и един шарен бутон, подканващ ме да намеря потребители, чиито клипове да следя. Неизменният социален елемент. Бързам да отворя табът, в който е видео заснемането, за да вляза в ролята на продуцент, режисьор и аниматор. Предварително прегледах десетки клипове, които представят най-доброто и интересното от Vine. Впечатлих се от stop motion анимациите и си измислих сценарий. Бутонът за заснемане на 6-секундната ми „мега”-продукция се намира в горния десен ъгъл. Оставам леко изненадан, когато попадам на неочаквано спартански екран, където трябва да работя. Единственото, което ми остава е да пипна екрана и „О! Чудо!” – започвам да снимам. Задържането на пръста върху екрана определя колко време се заснема. Аскетично и просто, стига човек да се сети. Авторите на Vine разчитат на изградените touch-навици на аудиторията. Или както казва един мой приятел, върл противник на смартфоните: „да мажем по екрана”. :-P

По-долу ще можете да видите какво сътворих набързо, след многобройни проби и грешки. Определено не е лесно да се прави анимация, но пък след кратко привикване, резултатите се подобряват и изпитвам задоволство. И най-важното: забавлявам се.

 Медийната акула

Идея и сценарий: Трационна медиа-акула преследва поредната си жертва, за да я погълне(окрупняване на медийния пазар). Малката традиционна медиа-рибка бяга и се съпротивлява, но в крайна сметка бива хваната и асимилирана. Медийната акула плува необезпокоявана, стояща на върха на медийната хранителна верига, докато не се сблъска в неочакван и страшен натрапник – кракенът на нови медии. В крайна сметка, тя бива застигната и асимилирана. Извод: „Винаги има по-голяма риба!” J

П.П. За заснемането на този клип не е убита нито една истинска традиционна медия-акула или медия-рибка. Асимилирането на традиционните медии от кракена на новите медии продължава с пълна сила. За добро или не.

 

   

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus