Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Инвеститори проявяват интерес към гръцката «Ривиера»

25 Ноември 2013 / 17:11:01  GRReporter
1988 прочитания

Отварянето във вторник на офертите за продажбата на хотелския комплекс „Астерас“ в квартал Вулягмени, най-голямата сделка за продажба на хотел в Гърция, се очаква да покаже интереса към продуктивни инвестиции, които страната вече привлича.

След фондовите капитали, навлезли в Гърция напоследък и инвестирани в акции и облигации, в следващия период усилията на правителството са насочени към привличането на продуктивни инвестиции. До края на годината освен продажбата на „Астерас“ се предвижда да приключи и сделката за продажбата на старото атинско летище, двата големи проекта, които имат за цел да разкрият хиляди работни места и да допринесат за възстановяването на икономиката на страната. Едновременно с това ще бъдат положени основите за развитието на т.нар. Атинска Ривиера, или плажната ивица, простираща се от Нео Фалиро до Вулягмени.

Според добре информирани източници, в конкурса за „Астерас“ обвързващи оферти ще подадат големи инвеститорски имена от чужбина, развиващи дейност в световен мащаб в областта на недвижимите имоти и туризма. В по-голямата си част тези международни консорциуми участват в търга чрез смесени дружества с гръцки фирми. Доста от тях дори вече са инвестирали на гръцкия пазар, участвайки в акционерния капитал на дружества или в проекти заедно с гръцки фирми, което показва не само че залагат, но и вярват във възстановяването на икономиката на страната.

В конкурса се очаква да вземат участие 4-5 смесени дружества, освен ако не се случи нещо непредвидено. Офертите, които ще бъдат внесени във вторник ще бъдат оценени първо от гледна точка на техническата част, а в последствие ще бъдат оценени и финансовите условия. На кандидатите, които отговарят на условията на конкурса, ще бъде дадена възможността да подобрят своята оферта, с цел да бъде оформена «най-добрата крайна оферта» (best and final offer), а министерството на финансите се надява цената да се увеличи максимално.

Както се предвижда, спечелилият търга ще има възможност да превърне хотелския комплекс в туристическа зона за отдих, в която ще може да бъдат построени ваканционни жилища от висок клас. В тази връзка възможно е някой от хотелите в комплекса да бъде разрушен, а някои други или част от тях да бъде превърната във ваканционни жилища. Всичко това означава нови работни места в строителния бранш, който понесе много удари в резултат от кризата, както и в туристическия сектор на един следващ етап.

Едновременно с това от Фонда за оползотворяване на държавното имущество бързат с подготовката на конкурса за продажба на старото атинско летище, като целта е тя да се осъществи до края на годината.

Става въпрос за още един крупен проект, към който са проявили интерес най-.малко две компании – гръцката Lamda Development и израелската Elbit. Не е изключено в крайна сметка интерес да прояви и Катар. Следващо по ред ще бъде яхтеното пристанище в Алимос, предвидено за първото тримесечие на 2014, към което вече са проявили интерес близо 10 кандидати. Ще последва и продажбата на парцел близо до Стадиона на мира и приятелството, който включва атинското яхтено пристанище. В плановете на правителството е оползотворяването и на Олимпийските обекти, в района, където текат дейностите по изграждането на Културния център на Фондация „Ставрос Ниархос“.

Според източници, кандидатите, които се интересуват от „Астерас“ са следните:

Colony Capital - Dolphin Capital: Colony Capital е американска компания с широко световно присъствие и съответната инфраструктура в девет страни, с мощен инвестиционен портфейл. В дружеството, което участва в конкурса, акционер с миноритарен пакет акции е Dolphin Capital на бизнесмена Камбуридис. Colony е инвестирала в разнообразни и инвестиционни проекти, сред които «Atlantic City Hilton», «Las Vegas Hilton», «Raffles Hotels & Resorts», «Fairmont Hotels and Resorts», «Swisshotel» и «One & Only Hotels & Resorts».

Компанията е собственик на една от най-известните туристически дестинации в Средиземно море – «Costa Smeralda» в Сардиния.

Olayan Investments Company Establishment - Темес: Групата Olayan е световен консорциум, в който с миноритарен дял участва фирмата „Темес“ на гръцкия предприемач Ахилеас Констандакопулос, собственик на «Costa Navarino» в Месиния.

Olayan е един от най-търсените инвеститори в световен мащаб, със стратегическо участие в много световно известни компании като Coca-Cola и банките Credit Suisse и Morgan Stanley. Концернът е голям инвеститор и в Chipita и е инвестирал в много гръцки фирми в миналото. Връзките му с Гърция са толкова силни, че поддържа офиси в Атина.

Категории: инвеститори гръцка ривиера Астерас Вулягмени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus