Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

История на инфографиките

30 Август 2013 / 09:08:05  Иван Петков
6363 прочитания

„По-добре е да видиш веднъж, отколкото сто пъти да чуеш” – тази поговорка много добре описва същността на инфографиките.  Доказано е, че визуалната информация се възприема много по-лесно от тази, която чуваме или тази от текст, който четем. Една картина може да ни каже много повече и да я разберем много по-бързо, отколкото всеки друг канал за информация може да ни предостави за същото време.

Какво представляват инфографиките?

Инфографиката е графично и визуално представяне на информация, данни или знания, което е предназначено да покаже кратко и ясно сложна информация. Казано по друг начин, когато гледаме таблица с цифри, трябва да ги прочетем и анализираме, след което да съставим в ума си картина за това какво искат да ни покажат данните. Инфографиките извършват този процес вместо нас и ни показват картината наготово . Инфографиките показват различни тенденции или модели, а използването на свързани в едно текст, графики и илюстрации, значително подпомага процеса на разбиране на предложената информация.

Инфографиките са важни, защото те променят начина, по който хората откриват и възприемат информацията. Особено сега, когато те все повече навлизат и заемат съществена част от огромното количество информация, което се излива всекидневно в Интернет. Да си го кажем направо – освен, че нямаме време, то данните, поднесени в табличен вид или дори под формата на графики, са скучни. А когато са и обемни, направо ги пропускаме. Обръщаме им внимание само ако ни се налага да ги прочетем. Но дори и тогава, усилията да ги разберем не са никак малки. Инфграфиките представят същите тези скучни данни, представени по един интересен и дори, бих казал, забавен начин. И тъй като се очертава те да са тук още дълго време и да попадаме все по-често на тях, нека видим откъде идват те и как са се зародили.

Корени на инфографиките

Различни източни приемат различни исторически епохи и различни археологически паметници или исторически предмети за начало на инфографичното представяне на информация. Едно е сигурно и то е, че далеч преди да се появи писмеността, нашите предци са използвали рисунки, за да покажат, предадат и запазят части от своето битие и познание. В този ранен период на човешката еволюция, надали можем да говорим за изкуство по начин, който го разбираме днес. Със сигурност информативния характер на рисунките от пещерите не е бил никак малък. Надали можем твърдо да обявим, че това са инфографики в чист вид, но пък това показва откъде се е появила и затвърдила поговорката, която цитирах в началото – рисунките са първият и най-запомнящ се начин за предаване на информация. Може би, преди около 40 000 години, някой горд ловец се е прибрал от успешен улов и е пожелал да разкаже на цялото племе какво е видял и преживял? Не можем да знаем. Факт е, че нашите предци са изпитвали голямо желание да покажат в картините си своя свят.

 

Картина от пещерата Алтамира, позната като „Сикстинската капела на пещерните  рисунки”

Времето минава, заедно с еволюцията на човека се развиват и неговите способности да предава не само това, което вижда, но и да вкарва по-сложна информация. Появяват се схемите и картите на области и селища. Някои източници посочва, че първата инфографика се е появила преди 7500 години (5000 години, преди да се появят египетските пирамиди) и тя е запазена в Чатал Хьоюк.

 

Чатал Хьоюк е добре запазен древен град от Новокаменната епоха, който се намира в южната част на Анадола, на територията на днешна Турция.

 

Възстановка на целия град

Там е открита карта, която се смята за прародител на съвременните  инфографики.

Преди 3000 години, египтяните започват да използват йероглифното писмо за да разказват истории от живота си, свързани с различни дейности и вярвания.

 

Съчетание на египетско йероглифно писмо с религиозна сцена

Навсякъде в древните храмове на античните цивилизации виждаме рисунки, които пресъздават нещата, които са вълнували техните автори. Освен стените на храмовете, рисуваните истории влизат и в бита: вази, мозайки на подове, украса на стените на домовете.

 

Антични борци, рисунка върху амфора.

Митове и легенди, легендарни герои, велики пълководци и държавници, идеал за човешка красота и хармония -това са историите, които научаваме от първообразите на инфографиките. Пресъздадените исторически или митологични събития, обикновено са придружени от пояснителен текст – имена на герои, богове и местности.

Средновековие и ренесанс

С навлизането на християнството, стилистиката и тематиката на рисунките се променя и те се превръщат в икони и стенописи, които разказват историите на християнски светци и мъченици, на библейски фрагменти.

 

Христос изгонва търговците в храма

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus