Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изборите утвърдиха Атака като една от водещите партии в България

16 Май 2013 / 18:05:28  Анастасия Балездрова
5576 прочитания

Партия Атака не само успя да влезе в новия парламент, но увеличи броя на своите депутати. В голяма степен от нея зависи и какво ще бъде следващото правителство на България в една изключително обтегната икономическа и социална обстановка.

За идеологията, бъдещето и“червените линии” на Атака, които тя няма да престъпи в преговорите за сформирането на коалиционен кабинет GRReporter разговаря с депутата Венцислав Лаков.

Г-н Лаков, на изборите миналата неделя Атака се утвърди като една от водещите политически сили в България. На какво се дължи този успех?

Този успех се дължи на няколко причини. Една от тях е, че Атака до момента не е била във властта. Не сме управлявали никога, за разлика от досегашните традиционни партии, които в продължение на 23 години може да се каже, че доведоха България до просешка тояга.

Втората много важна причина е, че Атака изразява исканията на обикновения българин, на хората, които излязоха на улиците да протестират срещу досегашното управление. Още при създаването на партията през 2005 ние първи формулирахме основните искания, които съвпадат с тези на сега протестиращите български граждани. Това е премахването на колониалния модел, който източва държавата в момента. Борим се за повече държавен контрол в икономиката, преференции за българските производители, премахване на монополите, преразглеждане на неизгодните концесионни договори, които източват не само природните богатства, контрол върху големите търговски вериги, телекомуникационните оператори, бензиностанциите, банките, които в голямата си част не са български. Всичко това трябва да бъде контролирано от държавата, и то така че печалбата да остава в България. Българските граждани стигнаха до изводите, за това, което трябва да се направи по свой път. Това обяснява голямата подкрепа, която получаваме. Въпреки кризата, опитите да бъдем разцепени, медийното ни заглушаване по време на предишните два мандата от управляващите, в момента имаме ръст и увеличаваме броя на депутатите си на 23.

Каква ще бъде ролята на Атака в ситуацията след изборите? Кои са “червените линии” на партията, които ще бъдат основните й изисквания в политическите преговори за участие в коалиционно правителство?

Атака ще отстоява своята предизборна програма. Ние бяхме единствената партия, която излезе с написана предизборна програма, която се нарича “Планът Сидеров срещу колониалното робство” и представлява книжка с обем от 143 страници. В 16 глави, министерство по министерство, обясняваме конкретните си виждания и предложения за развитието на България. Ние няма да се отклоняваме от тази програма, ще поставяме тезите, за които имаме готов отговор и решение как могат да се променят и ще отстояваме за тяхното изпълнение.

Целта е, както вече казах, да се повишат рязко доходите на хората, защото в момента бедността е основният проблем в България. Затова и в програмата ни сме записали, че се борим за минимална заплата от 1 000 лева и минимална пенсия от 500 лева.

 

Как може да се постигне това? Кое е предложението ви за икономическата политика?

Мерките са много: стимулиране на българския бизнес, промяна в данъчната, пенсионната и здравната система. Основното е държавният контрол върху природните богатства и източването на национален доход от страна на монополи и концесионери. Като пример мога да кажа, че годишно около 4 милиарда лева се изнасят като печалба само от златодобива, който е даден на концесия на безценица.

Освен това затягане на митническия режим, за да се избегне контрабандата, която е в особено големи размери. Не на картелните споразумения на големите производители и големите вериги и пак подчертавам – съживяване на българския бизнес, така че икономиката да може да се съживи. Тя ще се съживи и с повишеното потребление от повишените доходи, които изглеждат смешно ниски на фона на обедняла Гърция. В Гърция, която е тежко засегната от кризата доходите са в пъти по-високи. В България, в която уж няма криза и е остров на финансовата стабилност, хората са три или четири пъти по-бедни.

Ние сме обяснили как може да се реализира всичко това в програмата си. Въпросът е, че до момента нито една политическа сила не е имала волята да го направи. Ние имаме тази воля и ще отстояваме принципите и предложенията си.

Много важно е да се подчертае, че в момента ние практически сме слуги на Европейския съюз. В отговор на мой въпрос в предишния парламент тогавашния министър на икономиката Симеон Дянков призна, че всъщност колкото плащаме за вноски в Европейския съюз, толкова и получаваме от него под формата на еврофондове. Само че ние не можем да ги усвоим, защото се иска българско съфинансиране, а държавата не може да го гарантира. Така на практика ние сме донори на Европейския съюз. Даваме повече, отколкото получаваме. Това е тъжната истина.

Водещото в политиката трябва да бъде отстояването на българските национални интереси и интересите на обикновените граждани, а не на олигарсите, монополите и колонизаторите, както ги наричаме.

Ние разчитаме и на отварянето на страната към други нетрадиционни и извъневропейски пазари. Имам предвид държавите от групата BRICS: Бразилия, Индия, Китай, Русия, Южна Африка, а защо не и Виетнам, които през последните години бележат много устойчив икономически ръст. Ние трябва да се отворим към тях и да търсим както инвестиции, така и възможност да продаваме продукцията.

Категории: Политика националистическа партия Атака парламент избори Волен Сидеров Венцислав Лаков
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus